Panourile solare au fost și vor fi mereu o alternativă mult mai bună de producere a energiei.

În contextul actual în care facturile la curent au explodat, din ce în ce mai multe persoane se îndreaptă către această alternativă. Cum va arăta viitorul panourilor solare și care va fi prețul lor peste câteva luni?

Contextul economic, dar și pandemic din ultima vreme au făcut ca oamenii să caute din ce în ce mai multe variante „prietenoase” cu portofelul lor. Una dintre ele este cea a panourilor solare, intens promovate în ultimii ani. Trebuie să recunoaștem că cei care au apelat deja la astfel de surse de energie, pe termen lung, au salvat bani și nu numai.

Un aspect care i-a preocupat mereu pe cei care au înclinat, la un moment dat, spre panourile solare a fost prețul. Nu este deloc ieftin să montezi astfel de panouri, dar veștile bune se pare că vin de peste Ocean. Bloomberg New Energy Finance a făcut, deja, câteva predicții referitoare la prețul panourile solare, iar viitorul nu sună rău deloc.

Cât se vor ieftini panourile solare. Vestea pe care o așteptau mulți români și nu numai
Pixabay

Panourile solare vor deveni principala sursă de energie

Deși poate părea că este, mai degrabă, vorba despre un viitor îndepărtat, cu toții știm cât de repede evoluează lucrurile în sfera preocupărilor tehnologiilor regenerabile. Estimările celor de la BNEF au fost făcute în 2019, ceea ce înseamnă că în momentul în care le trecem în revistă, suntem cu un pas mai aproape de ele.

  • Până în anul 2030, prețul panourilor solare va scădea cu 34%
  • Până în anul 2050, scăderea va ajunge la un procent de 63%. Asta înseamnă că un kWh va costa 2.5 cenți
  • Locuințele cu sursă alternativă de energie vor avea un procent de 11%

Nici la nivel global predicțiile nu stau deloc rău.

  • În 2050, 69% din energia electrică va fi regenerabilă
  • În 2019, energia produsă cu ajutorul panourilor solare ocupa doar 2%. În 2050, se va atinge un procent de 22%
  • În 2050, investițiile în achiziționarea și montarea panourilor solare va ajunge la 4.2 trilioane de dolari

Cu alte cuvinte, viitorul pare a fi promițător, însă specialiștii văd și partea mai puțin plină a paharului. Aceștia atrag atenția și îi sfătuiesc pe oameni să nu aștepte o ieftine bruscă și masivă. Ba chiar în contextul inflației, prețurile ar putea crește destul de mult.