România se confruntă cu un sezon de iarnă dificil, nu doar pentru populație, ci și pentru producători.

O epidemie de gripă aviară a făcut ravagii la o fermă în județul Brașov. Specialiștii în domeniu au explicat cum va afecta această situație piața cărnii de pasăre în următoare luni.

Țara noastră a încheiat anul 2022 cu o inflație record, ce a ajuns la 16,4% în luna decembrie, față de aceeași perioadă a anului trecut. Prețurile la alimentele de bază au crescut din ce în ce mai mult, iar populația a fost afectată simultan și de creșteri pe piața energiei și a carburanților.

În aceste condiții, la final de lună, cei mai mulți români au rămas cu aproape nimic din venitul lor lunar. Asta în timp ce mulți abia au reușit să facă cheltuielilor de zi cu zi. Iar în perioada sărbătorilor de iarnă, situația a fost și mai dificilă, din cauza prețurilor ridicate la carnea de porc, nelipsită de pe masa de Crăciun.

Începutul lui 2023 nu aduce vești însă deloc mai bune. Mai ales că țara noastră s-a confruntat recent cu o epidemie de gripă aviară, ce a izbucnit în județul Brașov. Iar cei mai mulți s-au temut că această situație de criză va impacta pe măsură și prețurile la rafturi, deja mari.

Reprezentanţii Uniunii Crescătorilor de Păsări din România (UCPR) au însă vești bune. Nu sunt așteptate majorări de preț, mai ales că în țara noastră sunt numeroși producători care pot acoperi necesarul de consum.

UCPR, prin Consiliul Director, asigură consumatorii că prin acţiunea de stingere a focarului de gripă aviară identificat la finalul lunii trecute şi limitarea răspândirii virusului, piaţa cărnii de pasăre şi a ouălor de consum nu va avea de suferit., a transmis Uniunea Crescătorilor de Păsări din România.

Epidemie de gripă aviară în județul Brașov

În plus, au fost oferite garanții că nu există niciun risc pentru consumatori. Așa că românii nu trebuie să se teamă atunci când achiziționează carne de pui din comerț.

Focarul de gripă aviară a izbucnit în județul Brașov, în Codlea. Au fost afectate 3 ferme, unde nu mai puțin de 220.000 de curcani au fost sacrificați pentru izolarea epidemiei. În plus, 100 de tone de carne de pe stoc a fost distrusă, pentru evitarea oricărui risc.