În Roma antică foloseau urina umană pentru a-și curăța rufele murdare – și chiar a funcționat

Spalătoria este una dintre treburile inevitabile ale vieții și o sursă persistentă de frustrare între colegi de cameră, prieteni și familie.

Astăzi lucrurile sunt mult mai ușoare. Ne aruncăm hainele în mașina de spălat și plecăm. Și inovațiile continuă să vină. Caz concret: pastile de rufe. De parcă adăugarea detergentului în mașina de spălat nu ar fi fost suficient de simplă, pastilele de rufe înseamnă că nici măcar nu trebuie să mai faci asta. Doar le arunci și treaba-i gata.

Dar sunt acestea la fel de bune pe atât de convenabile? Și, mai important, funcționează mai bine decât detergentul tău praf sau lichid?

O mică listă de rufe

Care funcționează cel mai bine: pastilele de rufe, pulberea sau detergenții lichizi?
Pixabay

Tabletele pentru rufe au fost introduse pentru prima dată în anii 1960, când Procter & Gamble a lansat Salvo. Tabletele nu s-au dizolvat bine și au fost scoase pe rafturi până în 1970. Un deceniu mai târziu, P&G a încercat din nou cu pungi Cheer Power. Nici consumatorii nu au fost impresionați de acestea. Abia în 2012, păstăile de rufe și-au găsit locul în lumea mare a spălătoriei. Atunci P&G a avut succes în sfârșit cu Tide PODS și de atunci mulți alții au urmat pe urmele lor. Acum piața este inundată de toate mărcile de șocuri de rufe.

Avantajele capsulelor pentru rufe

La fel ca păstăile pentru mașina de spălat vase, păstăile pentru rufe conțin ingrediente de curățare lichide (și uneori pulbere) într-o peliculă dizolvabilă care este făcută pentru a fi adăugată direct în tamburul spălării. Când păstaia ajunge în apă, pelicula se dizolvă, eliberând ingredientele de curățare în lumea sălbatică a hainelor murdare.

În afară de acest factor evident de comoditate, mulți oameni consideră că pastaile de rufe sunt superioare detergenților lichizi. Deoarece vin premăsurate. Jennifer Ahoni, om de știință principal la Tide, face un pas mai departe și spune că păstăile nu numai că au performanțe mai bune pentru că sunt măsurate corect. Ci și pentru că au ingrediente de curățare mai concentrate.

Nu sunt perfecte

Desigur, pastile de rufe nu sunt de departe superioare detergenților obișnuiți din toate punctele de vedere. Sunt mult mai scumpi decât detergenții lichizi și pudră. Unele pot costa cu până la 50 la sută mai mult. Pulberile sunt cele mai ieftine dintre opțiuni, urmate de lichide, apoi păstăi.

Și deși există un factor sigur de comoditate în pachetele lor preporționate, această comoditate vă limitează, de asemenea. Cu lichide și detergenți pudră, aveți mult mai mult control. Dacă doriți să rulați o încărcătură foarte mică, de exemplu, puteți alege o cantitate mică de detergent cu pulberi și lichide.

Buget

Dacă aveți o încărcătură foarte mare de rufe, s-ar putea să fie nevoie să folosiți două. Iar asta înseamnă că o să cheltuiți mai mulți bani. Pe de altă parte, dacă aveți o cantitate mică de produse delicate, sunteți limitat la cantitatea de detergent aflată deja în capsulă, care este probabil prea mult. Acest lucru poate duce uneori la acumularea de substanțe chimice pe haine.

De asemenea, nu puteți pretrata petele cu păstăi așa cum puteți face cu detergenți lichizi. Deoarece sunt menite pur și simplu să fie aruncate în mașină, ceea ce înseamnă că va trebui să cumpărați ceva suplimentar pentru pretratarea petelor. Și dacă spălați articole delicate pe mâini, veți avea nevoie și de ceva pentru asta.

Distribuie

Alexandra Neacșu, are 24 de ani și e absolventă a Facultății de Artă Geo Saizescu. Îi plac foarte mult filmele sci-fi, cărțile horror și adoră să gătească. În prezent cochetează și cu arta și este membră fondatoare a „Teatrului Nou”.