România are cu să se mândrească la capitolul femeilor care au făcut istorie. De Ecaterina Teodoroiu s-a scris în cărțile de istorie pentru curajul de care a dat dovadă luptând în război. Aceasta se află și pe bancnota de 20 de lei, dar care este, cu adevărat, numele ei.

S-a născut în anul 1894 într-un sat de la lângă Târgu Jiu. Și-a dorit să fie profesoară și să fie alături de copii, iar pentru asta a studiat la București. În 1913 s-a alăturat mișcării cercetași, iar datorită curajului ei, în 1916 decide să ajute în război.

În primă fază, ajută ca asistentă, iar în momentul în care află că fratele său care era militar, a fost ucis în timpul unei operațiuni, a luat decizia de a lupta. Se înrolează în armată după ce insistă mai multă vreme asupra conducerii. La scurtă vreme, aceasta este ucisă pe front.

Care este numele real al Ecaterinei Teodoroiu

Mai mulți istorici s-au întrebat de numele real al eroinei noastre. Ion Mocioiu a găsit certificatul ei de naștere pe care scrie cu totul alt nume, Cătălina Vasile Toderoiu.

În alte documente, precum scrisorile trimise, rapoarte sau memorii, numele său este folosit sub mai multe forme, precum Toderoiu, Teodoroiu sau Toderiu. Ecaterina se semna de multe ori în scrisori cu numele de Lili Toderoiu sau Lili Teodoroiu. De-a lungul anilor, numele său a avut de suferit, iar în documentele militare, sunt folosite ambele forme.

Arhivă

Ecaterina Teodoroiu, pe bancnota pe 20 de lei

Eroina a murit la doar 23 de ani pe front, iar înmormântarea sa a avut loc la Târgu Jiu, unde a avut parte de onoruri militare. Despre viața sa plină de curaj și dedicare s-au făcut mai multe documentare sau au fost construite monumente care să amintească de aceasta.

În decembrie 2021 a fost tipărită bancnota de 20 de lei care are chipul Ecaterinei Teodoroiu, prima femeie ofițer de armată.

Jurnalista Janina Nectara a lansat o campanie în anul 2018 în care vorbea despre drepturile femeilor. Totodată a considerat că cel mai potrivit ar fi chipul unei femei pe o bancnotă românească. Aceasta a oferit o listă de 100 de personalități care au făcut istorie în mai multe domenii și a fost aleasă Ecaterina.