Aducerea religiei sau a viziunilor asupra lumii în chestiune generează mai multe întorsături

La Muzeul Național de Istorie al Bulgariei, se află o carte cu șase pagini de aur bătut de 24 de carate acoperite cu grafie etruscă.

Unul dintre puținele sisteme de scriere pe care oamenii de știință nu le-au descifrat încă. Conține ilustrații ale unui călăreț, o sirenă, o harpă și soldați.

Potrivit rapoartelor, cartea, expusă în 2003, a fost estimată la aproximativ 2.500 de ani. A fost găsit de-a lungul râului Strouma, în sud-vestul Bulgariei, într-un mormânt vechi, și a fost donat muzeului de către găsitor, care a rămas anonim. Vârsta și autenticitatea sa au fost confirmate de doi oameni de știință independenți, ale căror nume rămân, de asemenea, necunoscute.

Cea mai veche carte

Care este cea mai veche carte din lume. Nu te vei aștepta la asta
Pixabay

Această carte este adesea citată drept cea mai veche carte din lume. Deoarece este cea mai veche carte care conține mai multe pagini despre care știm. Există pagini mai vechi în jur, dar nu legate între ele într-o carte. Dar cazul nu este închis.

Întrebarea care este cea mai veche carte din lume probabil că nu va primi niciodată un răspuns. În primul rând, se pune întrebarea ce este exact o carte. Cărțile sunt artefacte alunecoase. Gândește-te la romanul tău preferat. Are o prezență fizică, o formă și o formă specifică care se potrivește pe un raft și necesită praf.

Are, de asemenea, o formă non-fizică – povestea în sine, ce înseamnă pentru tine și amintirile și plăcerea pe care le provoacă. Deci este cartea o simplă prezență fizică sau conținutul este mai important decât forma? Sau ambele joacă un rol? Fă un pas mai departe și întreabă ce dacă cartea ta preferată nu ar fi tipărită, ci scrisă de mână, ar fi totuși o carte? Ce zici dacă o citești pe un dispozitiv electronic?

Gutenberg

Dacă tipărirea definea ce este o carte, atunci cea mai veche carte ar fi Biblia Gutenberg, tipărită în aproximativ 1450. Desigur, aceasta a fost tipărită cu caractere mobile. Culturile chineze imprimau pagini cu structuri asemănătoare cărții folosind plăci de lemn sculptate și prese simple cu sute de ani înainte de Gutenberg.

Acum, să ne uităm la faraonii egipteni. Cărturarii lor le creau cântece și rugăciuni în urmă cu aproape 3.000 de ani, dar acestea erau pe suluri de papirus. Care puteau fi considerate cărți, deși cu o singură pagină foarte lungă.

„Acestea sunt întrebări cu care savanții încă se luptă”, a spus Laurent Ferri, curatorul cărților rare și manuscriselor la Universitatea Cornell. „Pentru mine, o carte ar fi definită prin a avea o legătură și susține o viziune asupra lumii”.

Prin această definiție, colecția de tăblițe de lut întreținută de Cornell – și cea mai mare colecție din lume – nu ar fi considerată cea mai veche cărți din lume. Nu sunt obligați, iar majoritatea sunt proceduri legale sau contabilități financiare și nu susțin o viziune asupra lumii.

Distribuie

Alexandra Neacșu, are 24 de ani și e absolventă a Facultății de Artă Geo Saizescu. Îi plac foarte mult filmele sci-fi, cărțile horror și adoră să gătească. În prezent cochetează și cu arta și este membră fondatoare a „Teatrului Nou”.