În fiecare an, multe dintre gospodine vopsesc ouăle în ziua greșită.

Tradiția spune, de fapt, că oăle se vopsesc în Joia Mare, numită și Joia Patimilor. Deși multe femei aleg să vopsească ouăle în mai multe culori, acestea se vopsesc doar roșu, culoarea simbolizând sângele lui Iisus Hristos. Se spune că dacă ouăle sunt înroşite în Joia Mare, adică în ziua corectă, ouăle nu se vor strica tot anul.

Legenda ouălelor vopsite de Paște

În cultura populară, ziua în care se înroşesc ouăle este joia din săptămâna patimilor, cunoscută şi sub denumirea de Joia Mare. Tradiția spune că ouăle vopsite în această zi nu se vor strica tot anul. În plus, oamenii cred că ouăle roșii duse la biserică și sfințite, Se spune că ouăle înroşite în această zi, nu se strică tot timpul anului. De asemenea, oamenii cred că dacă ouăle roșii  au fost duse la biserică pentru a fi sfințite, iar ulterior for fi îngropate într-o gospodărie, acestea vor fi ferite de grindină și piatră.

Când se vopsesc, de fapt, ouăle de Paște. Multe gospodine fac asta total greșit!
pixabay.com

Tradiția „ouălelor adunate”

Potrivit tradiției, ouăle de Paște erau adunate în cuibar, chiar în miercurea din a patra săptămână a Postului Mare. Zi numită și „miercurea Păresimilor”. Există obiceiul ca de la lăsatul secului si până în această zi de miercuri, gospodinele să nu adune ouăle. Se spune că aceste ouă nu se stricau până la Paște dacă erau strânse la timp. Chiar dacă ele erau strânse în această zi, vopsitul lor avea loc în joia din săptămâna de dinaintea Paştelui, însă, niciodată în Vinerea Mare.

O altă tradiție spune că ouăle roșii sunt considerate păzitorii casei. De aceea, ele nu trebuie să lipsească niciodată. Oul simbolizează viața eternă, fertilitatea, norocul și renașterea. Pe vremuri, mai exact, în antichitate, ouăle erau vopsite în diverse culori cu ocazia vestirii primăverii. Explozia lor cromatică  simboliza revenirea naturii la viață.