Orice șofer auto trebuie să știe!

Cumpărarea de anvelope la mâna a doua. Vă gândiți să cumpărați anvelope second-hand pentru mașina dumneavoastră? Dacă credeți că este timpul să le schimbați, trebuie să vă asigurați mai întâi că faceți alegerea corectă și să acordați atenție unor detalii importante.

Sunteți încă nesigur: cum detectați semnele de uzură sau deteriorare? Pentru a afla dacă trebuie să vă înlocuiți anvelopele, acest test simplu cu o monedă vă poate ghida și vă poate scuti de multe probleme mai târziu.

Cumpărarea de anvelope la mâna a doua: detalii de luat în considerare

Mulți șoferi consideră că este mai ușor să cumpere anvelope uzate decât anvelope noi pentru a economisi bani. Cu toate acestea, unii cad victime ale ignoranței lor și cumpără materiale prea uzate și de proastă calitate, care vor trebui înlocuite rapid. Acest lucru duce în mod inevitabil la costuri suplimentare.

Este esențial să acordați atenție unui detaliu semnificativ înainte de a face achiziția. Și aceasta este vârsta anvelopei. Majoritatea producătorilor avertizează că, după aproximativ șase ani de utilizare frecventă, cauciucul începe să se deterioreze și se poate descompune. După 10 ani, șofatul devine prea riscant. Dar cum se verifică vârsta unei anvelope?

Începând cu anul 2000, fiecare anvelopă fabricată are un număr ștampilat care indică anul de fabricație. Acestea sunt ultimele patru numere ștampilate pe partea laterală. De exemplu, numărul 4318 înseamnă că anvelopa a fost produsă în cea de-a 43-a săptămână din 2018. De asemenea, trebuie să vă asigurați că nu există bule de aer sau urme de petice pe cusături.

Sursa: Social media

Nu uitați, chiar dacă vi se pare „aparent” bun, dacă nu vă faceți temele, un pneu la preț redus poate ascunde secrete întunecate. Unele defecte nu sunt vizibile cu ochiul liber. Poate că a fost supus multor lovituri în trecut și nu este atât de bun pe cât pare. Pentru a evita surprizele neplăcute după câteva zile, vă sfătuim să o cumpărați de la o persoană de încredere sau să aveți alături un specialist care să o poată evalua mai bine.

Bine de știut: nu cumpărați niciodată o anvelopă la mâna a doua care nu respectă standardele legale. Conform articolului 2.1 din decretul care se referă la anvelope, banda de rulare trebuie să conțină o serie de detalii esențiale, inclusiv data de fabricație, marca producătorului, capacitatea de încărcare, dimensiunea și alte inscripții utile.

Cum știu când trebuie să înlocuiesc anvelopele cu altele noi?

În general, anvelopele noi au o adâncime a benzii de rulare de până la 8-10 mm. Adâncimea minimă permisă în Europa este de 1,6 mm. În termeni absoluți, specialiștii recomandă o adâncime minimă a benzii de rulare de 4 mm pentru anvelopele de iarnă și de 3 mm pentru anvelopele de vară.

Dar cum se măsoară banda de rulare și cum te asiguri că are adâncimea corectă?

Cu acest truc popular care vă va da o indicație despre cât de uzate sunt roțile dumneavoastră. Luați o monedă de 2 euro și împingeți-o în canelura anvelopei. Dacă observați că marginea exterioară argintie (care are aproximativ 3 mm) este încă vizibilă pe suprafață, atunci este timpul să schimbați anvelopa. Puteți face acest lucru în diferite locuri de pe circumferința anvelopei. Această metodă va funcționa atât pentru anvelopele pe care le dețineți deja, cât și pentru cele pe care intenționați să le cumpărați.

Share.

Sunt Sebastian și încă de mic visam să învăț tainele jurnalismului și ale televiziunii. Am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași, iar acum, zic eu, sunt pregătit să vă aduc cele mai prospete știri din domenii diverse.