Ce sfânt se sărbătorește astăzi, 03 decembrie 2021 conform calendarul Creștin Ortodox. Este Cruce Neagră de care trebuie să ținem cont! Astăzi se sărbătorește Sfântul Cuvios Gheorghe de la Cernica.

Sfântul Cuvios Gheorghe s-a născut în anul 1730 în Săliștea Sibiului. La 19 ani ajunge în Țara Românească unde va fi ucenic la mitropolitul Roșca, arhiereu aflat în București. În 1750 ajunge la Athos unde primește treapta de diacon în Mănăstirea Vatoped. Mai târziu, ajunge ucenic al părintelui Paisie Velicicovschi, iar în 1763 ajunge la Mănăstirea Dragomirna. În anul 1775 se mută împreună cu părintele duhovnicesc la Mănăstirea Secu. Alături de cei doi vor veni și alți monahi din cauza ocupației austriece în Bucovina.

După câtiva ani revine în Moldova la Mănăstirea Secu și la Neamț. Urmează să meargă în Țara Românească sperând să se întoarcă la Athos. Este convins de Mitropolitul Țării Românești să locuiască în schitul Cernica, loc părăsit de câteva decenii. Aici înființează o mânăstire asemănătoare cu ce a văzut la Muntele Athos sau în Moldova. În următorii cinci ani, a adunat 103 ucenici în schitul Cernica.

Pixabay

În 1793 ajunge la conducerea Mănăstirii Căldărușani, iar în 3 decembrie 1806 trece în neființă și este înmormântat la Mănăstirea Cernica.

Rugăciunea de dimineață scrisă de Părintele Arsenie Boca

„Doamne Iisuse Hristoase, ajută-mă ca astăzi toată ziua să mă lepăd de mine însumi, că cine ştie din ce nimicuri mare vrajbă am să fac şi astfel, ţinând la mine, să Te pierd pe Tine.

Doamne Iisuse Hristoase, ajută-mi ca rugăciunea Preasfântului Tău nume să-mi lucreze în minte mai mult decât fulgerul pe cer, ca nici umbra gândurilor rele să nu mă întunece, căci iată păcătuiesc în tot ceasul.

Doamne, Cela ce vii în taină între oameni, ai milă de noi, că umblăm împiedicându-ne prin întuneric. Patimile au pus ţină pe ochii minţii, uitarea s-a întărit în noi ca un zid, împietrind în noi inimile noastre şi toate împreună au făcut temniţă în care Te ţinem bolnav, flămând şi fără haină, aşa risipind în deşert zilele noastre, umbriţi şi dosădiţi până la pământ.

Doamne, Cel ce vii între oameni în taină, ai milă de noi şi pune foc temniţei, aprinde dragostea în inimile noastre, arde spinii patimilor noastre şi fă lumină sufletelor noastre. Doamne, Cela ce vii în taina între oameni, ai milă de noi, vino şi Te sălăşluieşte întru noi, împreună cu Tatăl şi cu Duhul Tău cel Sfânt. Căci Duhul Sfânt se roagă pentru noi cu suspine negrăite, când graiul şi mintea rămân neputincioase.

Doamne, Cel ce vii în taină, ai milă de noi, căci nu ne dăm seama cât suntem de nedesăvârşiţi şi cât eşti de aproape de sufletele noastre şi cât ne depărtăm noi prin păcatele noastre. Ci luminează lumina Ta peste noi, ca să vedem lumina prin ochii Tăi, să trăim în veci prin viaţa Ta. Lumina şi Bucuria noastră, slavă Ţie! Amin”.