Sărbătoare mare pentru creștinii ortodocși. Conform Calendarului Ortodox, Biserica prăznuiește astăzi, 26 noiembrie, pe  Sfântul Stelian Paflagonul. Este cunoscut ca ocrotitorul pruncilor și al familiei creștine.

Viața Sfântului Stelian Paflagonul

Doxologia

Sfântul Stelian s-a născut in secolul al VI-lea, la Adrianopolis, în provincia Paflagonia din Asia Mică (pe teritoriul Turciei de astăzi), într-o familie foarte bogată. El și-a împărțit averea pe care o avea săracilor și s-a făcut monah. Și-a dorit să fie cât mai aproape de Dumnezeu și a plecat în pustie. Acesta a intrat multă vreme într-o peșteră, potrivit creștinortodox.ro.

Sfântul Cuvios Stelian Paflagonul este pictat în mod obișnuit cu un copil în brațe. Acesta a avut grijă de cei mici, ajutându-i in mod special pe copiii bolnavi.

Rugăciune către Sfântul Stelian Paflagonul

„Cuvioase Părinte Stelian, sprijinitorul și călăuzitorul în rugăciunile noastre, patimile trupești biruind și împreună cu îngerii locuind, privești neîncetat mărirea cea gătită sfinților, de lumina cereasca umplându-te.

Acum, în mărirea cereasca viețuind și înaintea împăratului Hristos stând. Nu uita pe credincioșii care cu îndrăzneala înalță rugăciuni și cer sprijinul tău.

Cel ce de la sânul maicii tale ai fost sfințit, și vas ales al Duhului Sfânt te-ai arătat, luând sub ocrotirea ta pe mame și pe copii, ferindu-i de întristare și de boală. Arata-te grabnic vindecător al suferințelor și al bolilor sufletești și trupești ale celor ce te laudă pe tine.

Cel ce din pustiul Paflagoniei ai făcut loc de preamărire a Sfintei Treimi, fă și din pustiul inimilor noastre țărâna bine-plăcută a harului dumnezeiesc, în care să înflorească crinii cei mântuitori ai credinței și să se înmulțească roadele sfințitoare ale faptelor bune.

Ocrotește cu rugăciunile tale familiile și pe copiii noștri, cerând de la Milostivul Dumnezeu iertare de păcate, sănătate și mântuire. Că prin tine și împreună cu tine să lăudăm numele cel sfânt al Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh. Amin.”