Este sărbătoare mare pentru toţi creştin-ortodocşii.

Creștinii-ortodocși serbează astăzi, 5 ianuarie anual, Ajunul Bobotezei. Este prima zi din an dedicată postului, iar pentru cei mai credincioși se ține chiar post negru. Astfel, ne pregătim trupul și sufletul pentru praznicul Botezului Domnului din ziua ce urmează acesteia. De dimineață cei care au postit vor lua aghiasma mare pe nemâncate.

Calendar ortodox miercuri, 5 ianuarie 2022. Ce mari sfinți sunt pomeniți astăzi
Pixabay

Ce mari sfinți sunt pomeniți astăzi

În data de 5 ianuarie, Biserica Ortodoxă îi pomenește și pe următorii sfinți: Sfântul Mucenic Teotempt, Sfântul Teona și Cuvioasa Sinclitichia.

Sfântul Mucenic Teotempt

Sfânt Mucenic Teopempt a fost episcop și a trăit în anii 290, în zilele împăratului Diocleţian. Teopempt a fost primul care a mărturisit că Hristos este Dumnezeu. Astfel, împăratul a promis pedeapsă cu moartea creștinilor care nu credeau în zei. Sfântul a fost prins și aruncat într-un cuptor cu foc. Apoi i-au scos un ochi şi i-au dat otravă, însă a rezistat cu ajutorul Domnului. Auzind acestea împăratul l-a supus la alte chinuri, însă doar când i-au tăiat capul, a murit. Astfel a primit cununa muceniciei.

Sfântul Mucenic Teona

Sfântul Teona a trăit în aceeași perioadă cu Sfântul Mucenic Teotempt. Mai mult decât atât, acesta a fost cel care i-a oferit otravă. Acesta a văzut cu ochii săi că nu a murit și s-a minunat. Teona a început să creadă în Hristos datorită lui Tetempt, dar a avut aceeași soartă. L-au aruncat într-o groapă şi l-au împresurat cu pământ. Şi aşa şi-a dat sufletul în mâna lui Dumnezeu.

Cuvioasa Sinclitichia

Sfânta Sinclitichia a fost o femeie de neam ales, bogată şi evlavioasă. Deși mulţi tineri o cereau în căsătorie pentru frumuseţea ei înfloritoare şi pentru avere, iubirea față de Dumnezeu a învins. E a ales să i se ofere doar Domnului, dându-și toată silinţa pentru curățarea sufletului, prin înfrânare. Biruind deci pe vicleanul diavolul, s-a mutat cu mintea către Dumnezeu, mai înainte de despărţirea de trup.

Aceasta a fost de multe ori încercată de necuratul. Chiar aproape de sfârşitul vieţii sale a fost ultima ispită. Întocmai ca pe Iov, a acoperit-o cu bube, cu răni şi cu viermi, care îi mâncau trupul. Tăria sufletului însă nu i-a slăbit. Cu o putere de neimaginat a trăit până la 80 de ani, când a răposat în pace, dându-şi sufletul în mâna lui Dumnezeu şi luând cununa biruinţei cu sfinţii.

Share.

21 de ani, absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Educației din cadrul Universității din București. Și-a făcut debutul în presă la Substanțial.ro și este determinată să ajungă departe în acest domeniu. De mică este pasionată de scris și este curioasă de tot ce se întâmplă în lumea mondenă. Are o personalitate puternică și este mereu gata de o nouă aventură, iar visul ei este să se facă remarcată în presă. Alexandra este gata să vă pună la curent cu tot ce mișcă printre vedete!