Sărbătoare cu cruce neagră pentru creștinii ortodocși. Conform Calendarului Ortodox, Biserica prăznuiește astăzi, 23 noiembrie, pe Sfântul Cuvios Antonie de la Iezeru Vâlcea. Creștinii care postesc au dezlegare la ulei și vin.

Viața Sfântului Cuvios Antonie de la Iezeru Vâlcea

Doxologia

Sfântul Antonie a trăit în timpul domniei voievodului Matei Basarab și a domnitorului Constantin Brâncoveanu. Acesta  venea dintr-o familie de creștini din satele Olteniei. Impresionat de viața deosebită pe care o duceau călugării de la Iezeru a hotărât să devină frate în acest schit.

Cuviosul Antonie s-a retras la câțiva kilometri de schitul Iezeru, în muntele cu același nume, unde și-a găsit adăpost într-o peșteră. Neavând un loc anume pentru rugăciune, a început să sape un mic paraclis în stâncă, făcând un lăcaș de închinare, potrivit doxologia.ro

Rugăciune către Sfântul Cuvios Antonie de la Iezerul Vâlcea

„Îți mulțumim, Doamne Iisuse Hristoase, că ne-ai dăruit pe părintele nostru Antonie de la Iezerul, ca să ne fie ajutător și mijlocitor în nevoințele noastre.

Dacă nu am avea pe sfinții tăi rugători, ce ne-am face noi? Sfinte Părinte Antonie, toată viața ai închinat-o iubirii de Dumnezeu.

Coboară o picătură de iubire și pentru noi. Suntem răi și cu păcate de moarte, dar nu deznădăjduim de mântuirea noastră, alergând și la sprijinul tău.

Roagă-te, Sfinte Părinte Noule Antonie și pentru noi, împreună cu Preacurata Născătoare de Dumnezeu, Mijlocitoarea lumii către Hristos. Amin”

Moaștele Sfântului Antonie de la Iezer

Osemintele Cuviosului au fost găsite îngropate la intrarea în peșteră și au fost mutate la Schitul Iezer, unde au fost așezate spre închinare. După trecerea la Domnul, pe 23 noiembrie 1719, Cuviosul s-a arătat de mai multe ori în vis ucenicilor săi, ca fiind în biserică și cu o cruce strălucitoare la piept.

Părticele din moaștele Sfântului Antonie se află spre închinare la Schitul Darvari din București, la Mănăstirea Brâncoveni de lângă Slatina și la Biserica „Sfântul Antonie cel Mare” din cartierul Drumul Taberei-București.