Calendar ortodox, duminică, 28 noiembrie 2021. Pe data de 28 noiembrie, Biserica Ortodoxă îi sărbătorește pe Sfântul Ștefan cel Nou și Sfântul Mucenic Irinarh. Ce nu ai voie să faci în această zi sfântă?

Viața Sfântului Ștefan cel Nou

Doxologia

Calendar ortodox, duminică, 28 noiembrie 2021. Sfântul Mucenic Ștefan cel Nou s-a născut în Constantinopol, la începutul secolului al VIII-lea. Acesta a fost atras încă de mic de viața monahală și s-a călugărit la vârsta de 16 ani și, pentru viața sa curată, a fost ales stareț al Mănăstirii Sfântului Auxentie, în apropierea Calcedonului, potrivit basilica.ro.

În acea vreme, împăratul Constantin Copronim (741-775) a declanșat o persecuție împotriva creștinilor care cinsteau icoanele și a monahilor. Astfel, printre cei întemnițați la Pretorion s-a numărat și Cuviosul Ștefan. Alături de Cuvioșii Petru și Andrei, Sfântul Cuvios Ștefan a organizat închisoarea ca o adevărată mănăstire. Aflând ce se întâmplă, împăratul a poruncit uciderea Cuviosului Ștefan.

După multe nevoințe, Sfântul Ștefan cel Nou se retrage la vârsta de 42 de ani într-o chilie atât de mică, încât cei ce au văzut-o au spus ca este mai degrabă un mormânt, nu locuință de odihnă.

Viața Sfântului Mucenic Irinarh

Sfântul Mucenic Irinarh era din Sevastia (Capadocia – Asia Mică), acesta era călău. Într-o zi acesta trebuia să omoare șapte femei creștine din porunca lui Maxim, conducătorul Sevastiei, a văzut curajul cu care acestea îl mărturiseau pe Mântuitorul nostru Iisus Hristos.

Iar în acel moment, Sfântul Mucenic Irinarh a mărturisit și el că este creștin. În urma acestei mărturisiri a fost supus supliciilor și în cele din urmă a suferit moarte martirică împreună cu preotul Acachie, cel care îl botezase în timpul chinurilor.

 Troparul Sfântului Ștefan cel Nou, glas 4

Calendar ortodox, duminică, 28 noiembrie 2021 „Pustnicește mai înainte pregătindu-te în munte, taberele vrăjmașilor celor netrupești cu toată arma Crucii le-ai pierdut, întru tot fericite. Și iarăși spre chinuire bărbătește te-ai îmbrăcat, ucigând pe Copronim cu sabia credinței. Si pentru amândouă te-ai încununat de la Dumnezeu, Preacuvioase Mucenice Ștefan, pururea pomenite”.