În această zi de 24 iulie, Biserica Ortodoxă Română o prăznuiește pe Sfânta Muceniță Hristina.

Sfânta Muceniță Hristina era din orașul Tir din Siria. Era fiica unui păgân pe nume Urban. Luminată în inima ei să creadă în Hristos, ea a spart idolii tatălui ei, făcuți din aur și argint, și i-a împărțit săracilor. Când tatăl ei a aflat asta, a pedepsit-o fără milă, apoi a aruncat-o în temniță. A fost supusă la foamete, chinuri, tăierea sânilor și a limbii și, în cele din urmă, tragerea în țeapă, în anul 200, în timpul domniei împăratului Septimius Severus.

Sursa: doxologia.ro

Troparul Sfintei Mari Mucenițe Hristina

 Glasul al 4-lea

Citește și:

Descoperă importanța și protecția mărcii înregistrate

Cum Scădem Rapid Colesterolul – Cel Mai Mare Dusman al Sănătății Românului

Bana Vanga, previziuni sumbre pentru 2024! Dezastrele cu care ne-am putea confrunta în noul an

Mielușeaua Ta, Iisuse, Hristina, strigă cu glas mare: pe Tine, Mirele meu, te iubesc și pe Tine căutându-Te mă chinuiesc și împreună mă răstignesc și împreună mă îngrop cu Botezul Tău; și pătimesc pentru Tine, ca să împărățesc întru Tine; și mor pentru tine, ca să viez pentru Tine; ci, ca o jertfă fără de prihană, primește-mă pe mine ceea ce cu dragoste mă jertfesc Ție. Pentru rugăciunile ei, ca un milostiv, mântuiește sufletele noastre.

Condacul Sfintei Mari Mucenițe Hristina

 Glasul al 4-lea 

Cel ce Te-ai înălțat pre Cruce de bunăvoie, poporului Tău celui nou numit cu numele Tău, îndurările Tale dăruiește-i, Hristoase Dumnezeule. Veselește cu puterea Ta pre binecredincioșii creștini, dăruindu-le lor biruință asupra celor potrivnici, având ajutorul Tău armă de pace, nebiruită biruință. 

Porumbiță cu chip de lumină te-ai cunoscut, având aripi de aur și către înălțimea cerurilor ai sosit, Cinstită Muceniță Hristina. Pentru aceea, săvârșim, mărită, prăznuirea ta, închinându-ne cu credință raclei moaștelor tale, din care izvorăște tuturor cu adevărat dumnezeiască tămăduire sufletelor și trupurilor.

În această zi de 24 iulie în calendarul ortodox  mai sunt pomeniți:

  • Sfântul Mucenic Capiton;
  • Sfântul Mucenic Atanasie din Chios.
  • Sfântul Mucenic Teofil din Zachint;
  • Sfântul Mucenic Imeneu;
  • Sfantul Mucenic Ermoghen;