Astăzi, fiind o sărbătoare importantă în România, gospodinele merg la biserică și împart alimente pentru sufletele celor adormiți. Iată ce se împarte astăzi.

Buna Vestire este una dintre cele mai importante sărbători din calendarul ortodox și se prăznuiește în fiecare an pe data de 25 martie. Această sărbătoare comemorează momentul în care Sfântul Arhanghel Gavriil i-a vestit Fecioarei Maria că va Îl va naște pe Mesia. 

Unul dintre obiceiurile de Buna Vestire este să se împartă alimente pentru sufletul celor adormiți. Acest obicei a devenit o tradiție importantă pentru credincioși și se respectă cu sfințenie în România. Cu toate acestea, fiindcă Buna Vestire are loc în perioada Postului Paștelui, credincioșii trebuie să țină cont de faptul că alimentele oferite trebuie să fie doar produse de post. Astfel, sarmalele cu carne, laptele, ouăle și alte produse similare nu sunt permise. 

Ce se împarte de Buna Vestire

Pomenile pot consta în colivă, colaci și prăjituri de post, dar și preparate din pește, deoarece este permis consumul de pește în această zi. În afară de alimente, familiile pot oferi și lumânări, haine sau alte obiecte. 

Buna Vestire este sărbătoarea cu cruce roșie, iar locul în care se crede că Fecioara Maria a primit vestea că va naște pe Iisus este în prezent ocupat de biserica Buna Vestire din Nazaret. Această sărbătoare este una dintre cele patru mari sărbători închinate Maicii Domnului și este respectată cu mare solemnitate și respect de credincioși. 

Buna Vestire | Ce alimente se împart pe 25 martie 2023
doxologia.ro

Rugăciune pentru sufletul celor adormiți

De asemenea, tot astăzi se poate rosti o rugăciune puternică pentru sufletul celor adormiți. Iată care este aceasta: 

„Pomenește, Doamne, pe cei ce întru nădejdea învierii și a vieții celei ce va să fie au adormit, părinți și frați ai noștri și pe toți cei care întru dreapta cre­dință s-au săvârșit, și iartă-le lor toate greșelile pe care cu cuvântul sau cu fapta sau cu gân­­dul le-au săvârșit, și-i așază pe ei, Doamne, în locuri lumi­noase, în locuri de verdeață, în locuri de odihnă, de unde au fugit toată dure­rea, întristarea și sus­­pinarea, și unde cercetarea Feței Tale veselește pe toți sfinții Tăi cei din veac. 

Dăruiește-le lor și nouă Împă­răția Ta și împărtășirea bunătăților Tale celor negrăite și veș­nice și des­fătarea vieții Tale celei ne­sfâr­șite și fericite. 

Că Tu ești învierea și odihna ador­­­mi­ților robilor Tăi (numele), Hris­toase, Dumnezeul nostru, și Ție slavă înălțăm, împreună și Celui fără de început al Tău Părinte și Prea­sfân­tului și Bunului și de viață făcă­to­ru­lui Tău Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin!”.

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.