Printre cele mai mari temeri ale părinților este cea legată de momentul în care copilul s-ar putea îneca. O astfel de situație este în mod cert un pericol pentru viața celui mic. Există însă mai multe moduri prin care un bebeluș se poate îneca.

Bebelușul se poate îneca din cauza refluxului gastroesofagian

În primele luni de viață, bebelușul se adaptează treptat la noul mediu extrauterin. Din nefericire, probabilitatea ca un bebeluș să se înece este foarte mare. Una dintre principalele cauze în acest sens este refluxul gastroesofagian.

Din cauza acestuia, acidul din stomacul mic al copilului revine în esofag. Prin acest proces sunt produse iritații care creează disconfort. De asemenea, acestea pot fi însoțite chiar și de dureri.

Cauzele care duc la refluxul gastroesofagian au legătură cu imaturitatea sistemului digestiv. De asemenea pot fi identificate probleme la nivelul coordonării mușchilor din zona esofagului. Astfel de cazuri sunt deja complexe și au legătură cu afecțiuni ale sistemului nervos.

Simptomele refluxului gastroesofagian sunt vărsăturile și senzațiile de arsuri la stomac. De aici până la situația în care bebelușul să fie la un pas de a se îneca este o linie extrem de fină.

Pentru a preveni refluxul în cazul unui bebeluș este necesar să acorzi atenție poziției în care este hrănit. Întotdeauna capul trebuie să fie poziționat pe un nivel mai ridicat decât corpul.De altfel, după fiecare masă a copilului încheiată este necesar să te asiguri că acesta elimină bulele de aer pe care le-a ingerat odată cu hrana.

Dormitul pe spate

Majoritatea mămicilor experimentează diferite poziții de somn pentru bebelușii lor. Una dintre cele mai sigure dintre acestea este conform pediatrilor, pe o parte. Astfel, dacă în timpul somnului copilul regurgitează, lichidul nu va merge spre esofag riscând înecarea. Copilul va elimina direct în exterior lichidul regurgitat.

Totuși, dincolo de toate precauțiile pe care un părinte și le poate lua, copilul se poate confrunta cu acest episod. Este necesar să ții cont de câteva dintre normele esențiale ale acordării primului ajutor.

Nu te panica! Salvarea copilului tău poate depinde de tine

Cu siguranță fiecare părinte care ajunge într-o astfel de situație traversează stări de panică. Este însă extrem de important să rămâi calm și pe poziții pentru a acționa rapid.

Verifică dacă obstrucția este totală sau parțială

În cazul obstrucției parțiale, copilul poate respira și chiar tuși. Este vital ca într-un astfel de context să îl încurajezi să continue să tușească. Aplicând această procedură, căile ar putea fi eliberate rapid.

Daca obstrucția este totală, copilul nu poate vorbi, tuși, iar respirația devine și ea dificilă.

Nu pierde timpul într-o astfel de situație pentru că fiecare secundă trecută în plus ar putea fi fatală. Apleacă trupul copilului spre exterior, cu capul în jos și aplică 5 lovituri interscapulare, ferme!

După fiecare lovitură interscapulară urmărește reacția copilului. Obstrucția ar putea fi eliminată chiar și după prima astfel de procedură.Dacă nici în acest caz este vizibil că bebelușul nu își revine, este important să treci rapid la următorul pas. Întoarce-l cu fața în sus și 5 compresiuni toracice.

Și în acest caz, mișcările trebuie să fie ferme, având însă grijă să nu lezezi osul toracic al copilului.Conform sfaturilor medicilor, în astfel de situații, atât timp cât bebelușul este conștient, cele două metode trebuie alternate. Respectiv cea cu fața în jos, dar și compresiunile toracice.

Dacă observi că un bebeluș își pierde cunoștința în timpul manevrelor este necesar să le oprești. Va fi nevoie urgentă de resuscitarea cardio pulmonară.

Dacă un bebeluș/ copil se înneacă NU ai voie :

  • să încerci îndepărtarea alimentului blocat cu ajutorul degetelor;
  • să îi oferi alt aliment cu speranța să obstrucția să dispară astfel;
  • să lași copilul singur până nu te-ai asigurat că este în siguranță.