La sfârșitul zilei de lucru, puteți opri laptopul și puteți pleca până a doua zi.

Dacă da, nu ești singur. Potrivit unui sondaj Panda Security, 37% dintre cei chestionați își închid computerul în fiecare noapte. Dar cine are dreptate: cei care își închid computerul în fiecare seară sau cei care îl lasă pornit?

Modul Sleep vs. Oprire

Pixabay

Dacă te uiți la opțiunile de „oprire” ale computerului tău, vei vedea „Sleep”, „Oprire” și „Repornire”. Dar pentru scopurile noastre nu trebuie să ne facem griji pentru asta ultimul. Gândiți-vă la modul Sleep ca la computerul care își închide ochii foarte repede. Păstrează toate programele și fișierele în funcțiune în timp ce alergi la baie. Odată ce te-ai întors, computerul pornește din nou și este gata de funcționare.

„Modul inactiv vă pune sistemul într-un mod de consum redus. Dar aplicațiile și datele sunt încă în memoria sistemului”, spune agentul Geek Squad Derek Meister.

Acea rapiditate vine cu unele avantaje și dezavantaje. „Modul de inactivitate ajută totul să apară mai repede când te întorci la computer. Dar crește și posibilitatea de a pierde date dacă sistemul pierde puterea în mod neașteptat”, spune el.

În funcție de computer, acesta poate avea și un mod de hibernare. Hibernarea are loc atunci când nu ați folosit laptopul de ceva timp (gândiți-vă o oră sau două). Iar computerul merge cu un pas mai departe decât starea de somn în hibernare. Hibernarea poate dura ceva mai mult pentru ca computerul să se trezească. Dar este mai sigur dacă se întrerupe alimentarea. Deoarece salvează datele sesiunii curente pe hard disk.

În cele din urmă, ambele moduri sunt similare

„Modurile sunt, în esență, o modalitate de a economisi energie, păstrând în același timp programele și fișierele deschise. Astfel încât totul este, în general, așa cum ați lăsat-o când vă întoarceți la computer”, spune Meister.

Shut Down închide toate programele și fișierele pe care le aveți deschise, dar nu oprește nucleul Windows, care este nucleul sistemului de operare care permite software-ului și hardware-ului să funcționeze împreună. Restart va închide de fapt toate fișierele, în plus față de nucleul Windows, înainte de a relua operațiunile.

Dar ar trebui să-ți închizi computerul în fiecare noapte?

Răspunsul scurt este nu.

Răspunsul mai lung: depinde.

Modul de repaus peste noapte poate fi benefic, deoarece îi poate permite să efectueze orice sarcini de întreținere programate. Gândiți-vă la scanarea completă a virușilor de sistem, efectuarea unei copii de siguranță completă a hard disk-ului sau verificarea actualizărilor de software, spune Meister. „Software-ul de securitate va efectua scanări în fundal în timp ce computerul este inactiv, la fel ca și software-ul de rezervă”.

Câteva zile în modul Sleep peste noapte nu vor face o mare diferență, dar este posibil să începeți să vedeți probleme cu performanța în timp. Există așa ceva ca modul Sleep prea mult.

Dacă anumite programe întârzie sau fișierele nu se încarcă corect, Meister recomandă repornirea computerului. Această repornire va ajuta la eliminarea problemelor temporare și la eliberarea memoriei din orice aplicații de fundal care nu s-au închis corect.

„Gândiți-vă la o repornire ca la curățarea tuturor hârtiilor de pe birou. Arhivarea acestora vă oferă un spațiu de lucru curat dimineața, în timp ce modul Sleep sau Hibernare vă lasă fișierele și folderele afară, astfel încât să puteți sări imediat înapoi”, spune el.

Dacă țineți computerul pornit peste noapte, probabil că este o idee bună să vă obișnuiți să-l reporniți o dată pe săptămână. Este întotdeauna bine să investiți într-un protector de supratensiune pentru a proteja orice laptop sau computer care este conectat la curent în cazul unei pierderi de curent.

„S-ar putea să vă gândiți să închideți computerul dacă nu îl veți folosi în următoarele ore, cum ar fi la sfârșitul unui schimb de lucru sau când vă îndreptați spre pat”, sugerează Meister. „În acest fel, computerul este reîmprospătat și gata pentru ziua următoare”.