Având în vedere seceta puternică din această perioada, pâinea ar putea fi mai scumpă la toamnă.

Lipsa ploilor nu este principalul factor în acest sens. Efectele economice lăsate în urmă epidemiei de coronavirus își vor pune de asemenea amprenta asupra buzunarului românilor atunci când vor achiziționa unul dintre cele mai consumate alimente.

„Peste această criză determinată de pandemie se suprapune și o secetă cumplită, extremă, cum nu a mai fost în ultimii mulți ani.” a declarat Adrian Oros, ministrul Agriculturii.

Cel mai mare deficitul se regăsește în prezent în zona Moldovei dar și a Dobrogei. Ministrul susține că lipsa plolor reprezeinta un pericol pentru culturile de toamnă care vor fi  compromise într-un procent destul de mare.

”Culturile care sunt acum afectate sunt culturi de cereale în principal.Estimăm o pierdere a producției de până la 50% ceea ce ar acoperi necesarul de consum pentru aceste produse. Vor fi consecințe în lanț asupra prețurilor. Depinde și cât va dura această criză.Avem stocuri foarte mari de produse de bază la producători – lapte, carne legume. Căutăm soluții pentru a încuraja procesatorii să stocheze privat și în toamnă când vom avea nevoie să le putem folosi.” a mai declarat Oros.

Specialiștii din domeniul agricol sunt de părere că seceta de anul acesta e la fel de cruntă precum cea din anul 1947. Aceștia susțin că startul negativ a început în iarna acestui an când au existat foarte puține zile cu zăpadă. Lipsa ploilor de primăvară a accentuat și mai mult situația care în doar câteva luni ne va afecta în mod direct.

Agricultorii estimează deja o pierdere de aproximativ 50%.Ministrul Agriculturii însă a declarat în repetate rânduri că aceștia vor putea fi despăgubiți.