Nicolae Ceaușescu a fost la conducerea României timp de 24 de ani, din 1965 până la executarea sa în 25 decembrie 1989.

Acesta a fost pus la în funcția de Secretar General al Partidului Comunist Român după moartea lui Gheorghe Gheorghiu Dej. Pe cât de multă decență arăta în momentul în care a ajuns cunoscut, pe atât de întunecat i-a fost trecutul. 

1. Nicolae Ceaușescu a fost închis la Doftana

Nicolae Ceaușescu nu a ținut cont de regulile vremii și s-ar fi iubit cu un bărbat. La vârsta de 18 ani, a fost închis la Doftana timp de 2 ani și șase luni fiindcă a dat dovadă de activitate comunistă. Un fost electrician de la închisoare, George Lopătaru, a mărturisit că acesta a stat într-o altă secție fiindcă era „rău de gură.”
În acești doi ani, tânărul Ceaușescu a fost acuzat că ar fi practicat relații de tip homosexual cu un membru al partidului pe nume Șmil Marcovici. Autobiografia lui Chivu Stoica, care nu a fost publicată niciodată, menționează acest eveniment cu multe detalii. Aceste activități erau interzise, iar pentru Marcovici s-a deschis un dosar de cercetare, însă a decedat după un cutremur.

„Tot la Doftana, din procesul Anei Pauker, a fost şi un tovarăş Marcovici care era membru al Biroului Politic şi secretar al CC. Un om vechi în partid şi-n mişcarea revoluţionară. El a avut o comportare bună tot timpul cât a fost teroare şi regimul de distrugere la Doftana, după cucerirea regimului. (politic pentru deţinuţi, n.n.). Fiind bătrân, nu participa la viaţa de partid, la viaţa de colectiv, la munca politică, culturală, educativă. Venea din când în când şi ţinea câte o prelegere. Era un om pregătit şi cu mare experienţă. Pentru că era mai bătrân am găsit cu cale să-i dăm pe cineva pentru a-i curăţa celula şi a-i face ordine. Cu acest scop am însărcinat pe un tovarăş, al cărui nume nu-l mai reţin, croitor era de meserie.

2. „A fost văzut că practica perversități”

După puţin timp am aflat că a fost văzut de alţi tovarăşi, fiind vizeta de la celulă deschisă puţin, că practica perversităţi. Marcovici obişnuia să aibă relaţii îndeosebi cu tovarăşi tineri, printre care Anghel, Sor şi alţii (subliniat în text, n.n.). La anchetă a confirmat şi el. Atunci s-au luat măsuri atât din Doftana cât şi de către conducerea partidului să fie scos din partid. El moare la cutremur sub dărâmături. Pentru cercetarea cazului s-a numit o comisie de anchetă din care făcea parte Ganev, Dej şi Chivu. Situaţia lui am prelucrat-o în organizaţia de partid, căci el căuta să atragă o serie de tineri care erau acolo. Voia să-i strângă într-un cerc pe toți. Probabil că la el era un vechi obicei, o decădere morală. S-a lichidat cu totul după prelucrarea acestor fapte.”, a scris Chivu Stoica.

Un fost coleg de detenție a lui Nicolae Ceaușescu, Pavel Câmpeanu a confirmat în urmă cu mai mulți ani acest episod între cel care a devenit președintele țării și Marcovici.

 „Nu Dej fusese partenerul lui Ceauşescu, ci un anume Marcovici.”, a mărturisit acesta.

Arhivă

3. Chivu Stoica s-a sinucis mai târziu

Despre Chivu Stoica se știe că s-a sinucis în 17 februarie 1975. Acesta și-a tras un glonț în cap cu o armă de vânătoare primită de la fostul lider al României, Gheorghe Gheorghiu-Dej. Mai mulți istorici ai vremii au anunțat în acea perioadă că ar fi fost obligat de oamenii lui Nicolae Ceaușescu fiindcă știa de episodul de la Doftana. În momentul decesului, tovarășul Ceaușescu avea 67 de ani.