Pentru a transporta neprețuitul diamant Cullinan netăiat din Africa de Sud în Europa, guvernul britanic a trimis o navă militară remarcabilă cu un regiment de paznici în uniformă

În 1905, mina Premier de lângă Pretoria, Africa de Sud, avea doar 2 ani.

Dar era deja una dintre cele mai productive mine de diamante din lume. Într-o dimineață, supervizorul minei, Frederick Wells, efectua o inspecție de rutină la 5 metri sub suprafață. Când o licărire de rocă strălucitoare i-a atras atenția pe peretele de deasupra. Folosind un cuțit, a scos o bucată mare și deformată din ceea ce a presupus a fi cristal de stâncă fără valoare.

La urma urmei, o piatră atât de mare – nu ar putea fi un diamant. Dar a greșit. Era într-adevăr un diamant.

Ce este diamantul Cullinan?

Pixabay

Numit diamantul Cullinan după Thomas Cullinan, proprietarul minei Premier, a fost – și rămâne – cel mai mare diamant prețios găsit vreodată. În starea sa netăiată, cântărea 3.106 carate și o măsura de aproximativ 10,1 pe 6,35 pe 5,9 centimetri. Pentru comparație, diamantul Hope cu nuanțe albastre cântărește puțin peste 45 de carate.

Piatra brută a fost dăruită regelui Edward al VII-lea în 1907 (mai multe despre acea tranzacție într-un minut). Și tăiată în nouă diamante majore numite Cullinan I până la IX, clasate de la cel mai mare la cel mai mic.

Cullinan I, cunoscut și ca „Marea Stea a Africii”, este cel mai mare diamant tăiat incolor din lume. Cântărește mai mult de 530 de carate și este montat pe Sceptrul Suveranului. Parte a neprețuitelor bijuterii ale coroanei familiei regale britanice. Cullinan II, cu o greutate de 105,6 carate, este al doilea cel mai mare diamant tăiat din lume. Și este piesa centrală strălucitoare a Coroanei de stat imperiale a familiei.

Regina, colonialismul și diamantul Cullinan

Când regina Elisabeta a II-a a fost înmormântată în 2022, Cullinans I și II au fost expuși proeminent. Atât sceptrul, cât și coroana (și un al treilea obiect cu bijuterii numit Orbul Suveranului). Au fost plasate pe sicriul Reginei în timpul procesiunii funerare. Care a fost transmisă în direct în întreaga lume.

În timp ce șefii de stat și-au adus omagiu Elisabetei pentru demnitatea, puterea și echilibrul ei în timpul domniei sale istorice de aproape 71 de ani. Alții au criticat-o pe Regina pentru că nu și-a cerut niciodată scuze oficiale pentru atrocitățile comise în timpul erei coloniale a Marii Britanii. Care includea dominația colonială asupra unei părți sau a tuturor. a Africii de Sud din 1795 până în 1961. Descoperirea și vânzarea diamantului Cullinan. Care a stabilit recordul, este învăluită în acea istorie colonială dezordonată.

Mina Premier, unde a fost descoperit Cullinan, era situată într-o zonă cunoscută anterior sub numele de Transvaal. La începutul secolului al XIX-lea, coloniștii olandezi numiți boeri au fugit din colonia Cape controlată de britanici. Și au mers în interiorul fierbinte și uscat al Africii de Sud, lângă Pretoria actuală. Acolo, boerii au învins triburile locale și au fondat Republica Transvaal.

Distribuie

Alexandra Neacșu, are 24 de ani și e absolventă a Facultății de Artă Geo Saizescu. Îi plac foarte mult filmele sci-fi, cărțile horror și adoră să gătească. În prezent cochetează și cu arta și este membră fondatoare a „Teatrului Nou”.