Reclamă

Jurnalistul Claudiu Loghin s-a întors recent dintr-o tabără de explorare care a avut loc în Colţii Grindului, în cei mai frumoşi munţi din România: Munţii Piatra Craiului. Tabăra s-a desfăşurat în perioada 7-11 decembrie, iar descoperirea făcută în această perioadă este de-a dreptul remarcabilă pentru toţi românii: s-a stabilit un nou record de adâncime, într-o peşteră din România.

Astfel, la toate cercetările până în această perioadă se adaugă informaţia că nu peştera V5 este cea mai adâncă, ci frumosul loc din Crai. Despre curajul de a participa la o astfel de expediţie, despre momentul descoperirii acestei informaţii şi despre cum a decurs totul, Claudiu Loghin a transmis pe contul său de Facebook.

„O simplă căutare pe internet ne indică faptul că cea mai adâncă peșteră din România este Peștera V5, din platoul carstic Padiș, Munții Apuseni. 653 de metri adâncime. Era. Echipa de explorare din Grind a ajuns, în noaptea de duminică spre luni, la adâncimea de 769 de metri. O zi mai târziu, a fost realizată și ridicarea topografică ce probează acest număr, minus 769. Ceea ce face ca cea mai adâcă peșteră din România să fie în Piatra Craiului. Deocamdată. Explorările continuă, în Apuseni. Și ne bucurăm că e așa. Dar continuă și în Piatra Craiului .

Noi am petrecut trei zile și jumătate, în Avenul din Colții Grindului. Am lucrat în zona neexplorată a avenului. Ne-am odihnit în bivuacul amenajat la adâncimea de 540 de metri. În aven, am fost patru speologi, din București, Argeș și Brașov. În refugiul de lângă intrare, au fost doi speologi, iar de sprijin la cărat materiale s-au ocupat alți doi prieteni. Am ținut legătura cu „suprafața” printr-un sistem de telefonie. Așa că „suprafața” a știut când am plecat la explorare, când ne-am întors, când și cât ne-am odihnit . când am cartat sectoarele proaspăt explorate, cum arată actualul punct terminus al avenului, în ce echipe am început urcarea spre ieșire și cum merge demontarea corzilor.

Fiecare din noi a intrat în aven cu o motivație. Niciunul nu suferă de mania recordurilor. Dar știți cam ce simți când cobori într-o verticală încă neexplorată, de peste 40 de metri? Sau când iei urma apelor, într-un canion subteran cu pereți alb-curați? Sau când galeria pe care o explorezi se oprește într-un sifon (sector complet inundat)?

E reușita tuturor speologilor care au lucrat în Grind. Care au lucrat zile la rând, la mai bine de jumătate de kilometru sub pământ, să mute stânci, cât să găsească o continuare a avenului. Care au donat, din banii lor, sute de metri de coardă statică nou-nouță sau care au obținut, din sponsorizări, dispozitivele pentru fixat corzile pe stâncă. Și a prietenului care a urcat noaptea, singur, la refugiul de suprafață, să ne aștepte, la ieșire. Mulțumim frumos”, a fost mesajul postat alături de mai multe poze realizate pe timpul expediţiei.

 

 


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro