Reclamă

În noaptea de 31 octombrie, oamenii serbează Halloween-ul cu costume, cu tradiții, cum ar fi Trick-or-Treat („păcăleală sau dulciuri?”) și cu petreceri tematice în unele dintre cele mai neobișnuite locuri.

Dar care este, de fapt, semnificația Halloween-ului? Oamenii din vechime mergeau din case în case să primească bomboane? Se îmbrăcau în costume și închinau pahare în noaptea în care spiritele coborau pe Pământ? Rămâi în continuare și vei afla răspunsul la aceste întrebări, dar și alte informații interesante despre sărbătoarea Halloween-ului.

1. Halloween – istoria unei sărbători întunecate

Halloween este o sărbătoare de origine celtică, care s-a răspândit în secolul al XIX-lea odată cu imigranții irlandezi ajunși în Statele Unite ale Americii și care, ulterior, a fost preluată de popoare din întreaga lume. În general, Halloween-ul este sărbătorit în data de 31 octombrie, ultima zi a calendarului celtic, dar există țări care rezervă o altă zi pentru a-l celebra.

De exemplu, Suedia sărbătorește Halloween-ul în prima săptămână din noiembrie.

Halloween-ul își are originile într-o festivitate celtică numită „Samhain”, care semnifica, pe atunci, sfârșitul verii și începutul sezonului rece. Denumirea de acum provine din englezescul „All Hallows’ Even”, numele sărbătorii tuturor Sfinților în religia creștină. Elementul comun între Halloween și All Hallows’ Even este data.

Ziua Tuturor Sfinților în țările în care creștinismul occidental catolic și protestant predomină este 1 noiembrie.

Până să ajungă la ce este astăzi, sărbătoarea Halloween-ului a fost „trecută prin mâinile” multor culturi. A început de la romani, unde purta numele de „Ziua Pomona”, a trecut pe la celtici unde, așa cum spuneam, era cunoscută ca „Samhain” și a ajuns la creștini, la „Sărbătoarea tuturor Sfinților”. Se pare, totuși, că cel mai mult este legată de festivalul Samhain sau „Anul Nou Celtic”. Se spunea, pe atunci, că granița dintre cele două lumi, cea de pe Pământ și cea de dincolo, se slăbea și permitea spiritelor să treacă în lumea viilor.

Odată cu spiritele bune, veneau și spiritele rele, care provocau mari pagube recoltelor și pe care oamenii încercau să le alunge cu măști și costume. Se spunea că ele pot fi îmbunate cu daruri lăsate la ușă, în schimbul cărora ofereau recolte bogate. Samhain era, de asemenea, vremea potrivită pentru proviziile de peste iarnă. Tot atunci se tăiau și animalele. Focurile erau nelipsite de la această festivitate, iar ce este interesant, este faptul că oamenii aruncau în focul mare și oasele animalelor sacrificate. De aici și până la simbolurile cu care este astăzi asemănată sărbătoarea, a mai fost un pas.

Cele mai cunoscute dintre simbolurile acestei sărbători sunt dovleacul sculptat, care are o legendă interesantă, Trick-or-Treat și petrecerile tematice. Să vorbim puțin despre ele.

Sculptarea de Jack O’Lantern este un obicei din Ziua Tuturor Sfinților, ziua în care se modelau felinare din napi pentru a ilumina sufletele tuturor celor rămași în purgatoriu. Pentru că era mai ușor de modelat și mai accesibil, imigranții veniți în America de Nord din Irlanda și Scoția au modificat puțin tradiția și au folosit dovleacul indigen.

Tradiția americană de modelare a dovleacului a fost asociată, însă, târziu cu Halloween-ul, mai exact în secolul al XIX-lea, fiind până atunci, un obicei din vremea recoltei.

Numele de Jack O’Lantern are la bază o legendă din folclorul irlandez. Legenda spune povestea lui Jack, un fierar leneș și zgârcit, care l-ar fi păcălit pe Satana în nenumărate rânduri. Prima păcăleală ar fi venit la un pahar băut împreună de cei doi, pahar pe care Jack a refuzat să-l plătească. Așa l-a convins pe Satana să se transforme într-o monedă și să plătească pentru amândoi.

Odată transformat, Jack a păstrat moneda și a pus-o în buzunar lângă o cruce din argint. Satana a fost eliberat cu condiția să nu-l deranjeze pe Jack timp de un an și să nu-i ia sufletul în Iad în caz că moare între timp. Anul a trecut, iar Jack s-a ținut de păcăleli, reușind să-l facă pe Diavol să urce într-un măr pentru a culege un fruct. Pe trunchiul mărului a sculptat, apoi, o Cruce. L-a eliberat și de data aceasta, cu condiția să nu-l deranjeze timp de 10 ani.

În acești 10 ani, Jack a murit. Ghinionul a fost că Dumnezeu nu i-a permis să intre în Rai, iar Diavolul nu-l putea primi în Iad, pentru că îi promisese că nu-i va lua sufletul. Nu l-a luat, dar nici nu l-a lăsat, ci a hotărât să-l facă să cutreie lumea în lung și-n lat în fiecare noapte, doar cu un cărbune încins care să-i lumineze calea. Jack a pus cărbunele într-un nap sculptat de oamenii locului, iar legenda spune că de atunci el își petrece nopțile străbătând tărâmul dintre Rai și Iad.

Sătenii l-au văzut cutreierând cu napul luminat de cărbune și i-au dat numele de Jack O’Lantern (Jack of the Lantern). Felinarele de tip Jack O’Lantern erau folosite pe vremuri ca apărare împotriva „morților vii”. Sătenii credeau că lumina felinarelor poate dezvălui monștrii în întuneric, făcându-i să se îndepărteze.

Trick-or-Treat este o preluare a paradelor din timpul „All Saints Day”, atunci când se obișnuia să se dea pomană oamenilor săraci în schimbul unei rugăciuni pentru sufletele celor morți. Și acest obicei este tot unul păgân, care semnifică sacrificarea hranei pentru potolirea sufletelelor celor trecuți în lumea de dincolo.

Se spune că spiritele puteau să apară în calea oamenilor, iar pentru a nu fi recunoscuți, ei purtau o mască.

Cu Halloween-ul mai sunt asociate imaginile înfricoșătoare, care provin din opere literare de ficțiune gotică și horror (Dracula), din filme horror (Mumia) sau obiceiuri naționale. Tot ele aduc în peisaj elementele toamnei, cum ar fi dovlecii sau sperietorile de ciori din lanurile de porumb. Halloween-ul este îmbrăcat în negru și portocaliu și are ca teme principale moartea, ocultismul și monștrii legendari, care sunt, de altfel, și personajele principale ale petrecerilor tematice.

2. Petrecerea de Halloween – dovleci de Halloween, machiaje simple, mâncăruri și idei de costume de Halloween

Petrecerea de Halloween presupune o pregătire atentă, care începe cu alegerea costumului și machiajului potrivit, sculptarea celui mai frumos dintre dovleci și, bineînțeles, alegerea locului potrivit pentru petrecere. Deși, în ultimii doi ani, aceste petreceri nu s-au mai ținut așa cum se obișnuia, oamenii nu au uitat că în noaptea de 31 octombrie trebuie „să ciocnească cu spiritele”.

Găsești mai jos câteva dintre costumațiile, machiajele, mâncărurile și modelele de dovleci preferate de pasionații acestei sărbători.

Mâncăruri asociate cu Halloween-ul

Sărbătoarea Halloween-ului cade în timpul recoltării merelor, astfel că, mărul nu putea lipsi de la petrecere. Și nu orice măr. Merele glazurate sau caramelizate sunt vedetele sărbătorii. Ele sunt date prin sirop dulce lipicios, peste care se adaugă, uneori, miez de nucă măcinată. La fel de populară printre preparate este și „barmbrack”, o prăjitură cu fructe din Irlanda, gătită sau chiar cumpărată de oamenii locului. Prăjitura ascunde ceva, la propriu, și anume un inel, o monedă sau alte „farmece”.

Tradiția spune că cei care au norocul de a da peste un inel în interiorul acestei prăjituri, au și norocul să-și găsească dragostea în acel an. Alte mâncăruri asociate Halloween-ului sunt caramelele (Marea Britanie), porumb caramelizat, bomboane în forme diverse specifice sărbătorii, tot ce ține de prăjituri și mâncăruri cu dovleac sau semințe de dovleac prăjite.

În România, o astfel de petrecere cu tematică de Halloween se ține chiar la Castelul Bran. Care alt loc ar fi fost mai potrivit decât casa Contelui Dracula? Legenda din jurul Castelului oferă, astfel, și mai mult mister sărbătorii. Să nu mai vorbim de pozele care pot fi făcute aici!

Nu suntem nici pe departe, însă, la nivelul celor din America de Nord și Canada, care fac din Halloween o sărbătoare aproape la fel de importantă ca cea a Crăciunului. Nu-i de mirare că întrec orice așteptări în ceea ce privește decorațiunile de Halloween făcute acasă, fiind unele dintre cele mai înfricoșătoare.

Obiceiul Trick-or-Treat la ei este nelipsit, la fel și bomboanele. În ceea ce privește petrecerile și costumele, sunt greu de egalat.

Idei de costume de Halloween

Petrecerea vine, dar tu nu ai costum. Ce te faci? În ce te deghizezi? Mergi pe clasic sau ieși din tipare? Atât pentru cei mari, cât și pentru copii, am pregătit câteva idei de costume de Halloween care să întoarcă priviri curioase.

Idei de costume de Halloween pentru copii

Cei mici pot fi ce vor ei. Eroi, super-eroi, personaje din desene animate, vrăjitori sau chiar Harry Potter.

Idei de costume de Halloween pentru bărbați

Bărbații se deghizează, de obicei, în cele mai sobre și întunecate personaje. Nici n-ar putea fi altfel. Un bărbat vampir este o apariție!

Idei de costume de Halloween pentru femei

Femeile au liber la imaginație. Pot fi vrăjitoare, zâne malefice, personaje din povești celebre, chiar păpuși.

Idei de machiaje simple pentru Halloween

Nu îți dorești nimic prea complicat? Nu vrei nici să cheltui mult pe un machiaj sofisticat? Cumpără o paletă de farduri bună și fă-ți singur machiajul. Nu-ți trebuie multă „școală” și nici mâini de magician. Vei reuși să faci măcar un machiaj de clovn, dacă nu chiar unul de vampir. Alege unul dintre următoarele și hai la treabă!

Modele de dovleci sculptați pentru Halloween

Ai costumul, ai machiajul. Îți mai lipsește ceva. Nu poți să pleci niciunde fără un dovleac sculptat în cel mai original mod. N-ai inspirație? Nicio problemă! Iată cei mai frumoși – amuzanți – înfricoșători dovleci de Halloween. Un mic sfat. Desenează întâi modelul pe o coală albă și imprimă-l, apoi, pe dovleac prin înțepături. Lipește coala cu scotch să-ți fie mai ușor. Decupează la final după forma înțepăturilor.

Așadar, oamenii din vremurile de demult nu mergeau din case în case să primească bomboane și nici nu închinau pahare în cinstea morților, în schimb, ei ne-au lăsat unele dintre cele mai cunoscute obiceiuri legate de această sărbătoare, atât de iubită acum. Tu sărbătorești Halloween-ul?


Reclamă

Share.

Pasionat de SEO si content writing, Ionut scrie pentru substantial.ro inca din 2018.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro