Reclamă

Ți s-a întâmplat vreodată să adormi adânc, însă nu la mult timp după ce ai reușit, ai avut senzația că pici în gol și teăai trezit? Ei bine, atunci când o parte a corpului tău tresare în timpul somnului și reușește să te trezească bursc, probabil este din cauza spasmului hipnic. 

Nu te îngrijora” Nu suferi nici de o boală gravă nici de una incurabilă. Activitatea organismului se modifică în timpul somnului, iar mușchii se relaxează. Acest lucru este perceput de creier într-o manieră greșită, astfel încât trimite impulsuri traduse prin spasme musculare la nivelul extremităților.

Ce este spasmul hipnic

Spasmele hipnice se produc adesea înaintea intrării în starea de veghe și apar în momentul în care corpul se află într-o poziție incomodă ori te-ai suprasolicitat fizic în timpul zilei. Spasmele hipnice pot apărea în stadiul REM al somnului. Acesta are loc în este momentul în care apar visele. iar activitatea musculă nu mai poate fi realizată conștient.

De ce tresărim în somn
Pixabay

În cazul unui somn liniștit și adânc, frecvența lor este mică. Dacă suferi de insomnii sau nu ai un mediu corespunzător pentru somn, sapsmele musculare se pot repeta pe timpul nopții. Conform specialistului Alex Dimitriu, dacă spamsele te împiedică să dormi și se repetă într-un mod deranjant, atunci ai putea să vizitezi un doctor. Aceste simptome pot corespunde și altor boli, precum apnee în somn.

Cum se tratează spasmele musculare

Studiile cercetătorilor asupra somnului au arătat că 10% din populație are parte în fiecare seară de așa-zisa „cădere în gol”. 80% dintre persoane sunt doar ocazional afectate. Un procent foarte mic, de doar 10% dintre persoane nu au avut sau nu au remarcat să aibă parte de acest fenomen din timpul somnului.

Însă, cei care au studiat tratamente pentru spasmele hipnice, nu au descoperit nicio modalitate de eliminare a spasmelor garantată.  Sfatul lor pentru a le reduce este să avem un program regulat de somn. De asemenea, să nu consum cafea sau energizante în exces. Specialiștii ne recomandă să gestionăm stresul, astfel încât să avem parte de un somn cât mai liniștit.

 


Reclamă

Share.

21 de ani, absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Educației din cadrul Universității din București. Și-a făcut debutul în presă la Substanțial.ro și este determinată să ajungă departe în acest domeniu. De mică este pasionată de scris și este curioasă de tot ce se întâmplă în lumea mondenă. Are o personalitate puternică și este mereu gata de o nouă aventură, iar visul ei este să se facă remarcată în presă. Alexandra este gata să vă pună la curent cu tot ce mișcă printre vedete!

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro