Există multe căi în viață. Dar cea mai lungă dintre ele este calea către inimă. Dacă rezistați acestei cărări, veți avea nevoie de vieți pentru a o găsi din nou. Dacă te predai și o îmbrățișezi, vei fi acasă. Cu toții am fost orbiți de pătura de emoții care vine din căderea în prăpastia unirii în dragoste. Deși avem un singur cuvânt pentru el, grecii antici, în căutarea înțelepciunii și a înțelegerii de sine, au găsit șapte varietăți diferite de iubire pe care le experimentăm cu toții la un moment dat.

1. „Eros” sau Iubire Erotică

8 tipuri diferite de dragoste conform grecilor antici. Cum să îți descoperi calea către inimă Pixabay

Primul tip de iubire este „Eros”, care poartă numele zeului grec al iubirii și fertilității. „Erosul” reprezintă ideea de pasiune și dorință sexuală. Grecii antici considerau ca fiind periculos și înfricoșător, deoarece implică o „pierdere a controlului” prin impulsul primordial de a procrea.

Este o formă de iubire pasională și intensă care trezește sentimente romantice și sexuale. Dar atunci când este îndrumat greșit, „Erosul” poate fi folosit greșit, abuzat și răsfățat, ducând la acte impulsive și la inimi zdrobite.

Este un foc primordial și puternic care se stinge rapid. Are nevoie ca flacăra sa să fie aprinsă printr-una dintre formele mai profunde de iubire de mai jos, deoarece este centrată în jurul aspectelor egoiste ale iubirii, adică a pasiunii personale și a plăcerii fizice.

Catalizatorul iubirii: Corpul fizic

2. „Philia” sau Iubire afectuoasă

8 tipuri diferite de dragoste conform grecilor antici. Cum să îți descoperi calea către inimă Pixabay

Al doilea tip de iubire este „Philia”, sau prietenia. Grecii antici prețuiau „Philia” mult mai presus de „Eros”, deoarece era considerată o iubire între egali. „Philia” este un tip de dragoste care se simte printre prietenii care au îndurat momente grele împreună. 

Adesea implică sentimente de loialitate între prieteni, camaraderie între coechipieri și sentimentul de sacrificiu pentru haită.

Catalizatorul dragostei: Mintea

3. „Storge” sau Iubire Familiară

8 tipuri diferite de dragoste conform grecilor antici. Cum să îți descoperi calea către inimă Pixabay

Deși „Storge” seamănă foarte mult cu „Philia” prin faptul că este o dragoste fără atracție fizică, are de-a face în primul rând cu rudenia și familiaritatea. „Storge” este o formă naturală de afecțiune care curge adesea între părinții și copiii lor.

Dragostea „Storge” poate fi găsită chiar și printre prietenii din copilărie, care mai târziu este împărtășită ca adulți. Dar, deși este o formă puternică de iubire, poate deveni, de asemenea, un obstacol pe căile noastre spirituale, mai ales atunci când familia sau prietenii noștri nu se aliniază sau susțin călătoria noastră.

Catalizator al dragostei: Cauzal (amintiri)

4. „Ludus” sau Dragoste Jucăușă

8 tipuri diferite de dragoste conform grecilor antici. Cum să îți descoperi calea către inimă Pixabay

Deși  are un pic de eros erotic în el, este mult mai mult decât atât. Grecii au considerat „Ludus” ca pe o formă jucăușă a iubirii. De exemplu, afecțiunea dintre tinerii îndrăgostiți. Ludus este acel sentiment pe care îl avem atunci când trecem prin primele etape ale îndrăgostirii de cineva, de ex. inima care flutura, flirtul, tachinarea și sentimentele de euforie.

Jocul în dragoste este un ingredient esențial care se pierde adesea în relațiile pe termen lung. Cu toate acestea, joacă este unul dintre secretele pentru a menține inocența copilărească a iubirii tale vie, interesantă și incitantă.

Catalizator al dragostei: Astral (emoție)

5. „Mania” sau Iubirea Obsesivă

8 tipuri diferite de dragoste conform grecilor antici. Cum să îți descoperi calea către inimă Pixabay

Dragostea maniacă este un tip de iubire care aduce unul din parteneri într-un tip de nebunie și obsesivitate. Apare atunci când există un dezechilibru între „Eros” și „Ludus”. Pentru cei care experimentează „Mania”, iubirea însăși este un mijloc de a se salva; o întărire a propriei valori ca suferind de o slabă stime de sine.

Această persoană dorește să iubească și să fie iubită pentru a găsi un sentiment de valoare de sine. Din această cauză, ei pot deveni iubiți posesivi și geloși, simțind că ar avea nevoie disperată de partenerii lor. Dacă celălalt partener nu reușește să răspundă cu același tip de dragoste, multe probleme prevalează. Acesta este motivul pentru care „Mania” poate duce adesea la probleme precum codependența.

Catalizatorul dragostei: instinct de supraviețuire

6. „Pragma” sau iubire durabilă

8 tipuri diferite de dragoste conform grecilor antici. Cum să îți descoperi calea către inimă Pixabay

„Pragma” este o iubire care s-a maturizat și dezvoltat în timp. Este dincolo de fizic și este o armonie unică care s-a format în timp. Puteți găsi „Pragma” în cuplurile căsătorite care sunt împreună de mult timp sau în prieteniile care au durat decenii.

Din păcate este un tip de iubire care nu este ușor de găsit. Petrecem atât de mult timp și energie încercând să găsim dragostea și atât de puțin timp pentru a învăța cum să o menținem.

Spre deosebire de celelalte tipuri de iubire, „Pragma” este rezultatul efortului de ambele părți. Este dragostea dintre oamenii care au învățat să facă compromisuri, au demonstrat răbdare și toleranță pentru a face relația să funcționeze.

Catalizator al dragostei: Eteric (inconștient)

7. „Philautia” sau iubirea de sine

8 tipuri diferite de dragoste conform grecilor antici. Cum să îți descoperi calea către inimă Pixabay

Grecii au înțeles că, pentru a avea grijă de ceilalți, trebuie mai întâi să învățăm să avem grijă de noi înșine. Această formă de iubire de sine nu este vanitatea nesănătoasă și obsesia de sine care se concentrează pe faima personală, câștig și avere, așa cum este cazul narcisismului. În schimb, „Philautia” este iubirea de sine în cea mai sănătoasă formă.

Împărtășește filozofia budistă a „compasiunii de sine”. Este înțelegerea profundă că numai odată ce ai puterea de a te iubi și de a te simți confortabil în propria ta piele, vei putea oferi dragoste celorlalți. Dacă nu te iubești pe tine însuți, nici nu poți iubi pe nimeni altcineva.

Singura modalitate de a fi cu adevărat fericit este să găsești acea iubire necondiționată pentru tine. Adesea, a învăța să te iubești pe tine însuți implică îmbrățișarea tuturor calităților pe care le percepi ca fiind „neiubitoare”, aici intervine munca în umbră.

Catalizatorul dragostei: Sufletul

8. „Agape” sau iubire dezinteresată

8 tipuri diferite de dragoste conform grecilor antici. Cum să îți descoperi calea către inimă Pixabay

Cel mai înalt și cel mai radical tip de iubire conform grecilor este „Agape”, sau iubirea necondiționată. Agape este ceea ce unii numesc iubire spirituală. Este o iubire necondiționată, mai mare decât noi înșine, o compasiune fără margini, o empatie infinită. 

Este cea mai pură formă de iubire care este liberă de dorințe și așteptări și iubește indiferent de defectele și neajunsurile celorlalți. Agape este dragostea care se simte pentru ceea ce cunoaștem intuitiv ca fiind adevărul divin: iubirea care acceptă, iartă și crede pentru binele nostru mai mare.

Catalizator al dragostei: Spiritul