Semnele unui burnout nu au întotdeauna legătură cu extenuarea

Trăim într-o realitate în care agitația cotidiană ne acaparează zilnic. De altfel, dorința de a câștiga mai mult ne răpește numeroase momente prețioase din timpul personal. Cumulate, acestea duc de cele mai multe ori spre așa numitul „Burnout”.

Semnele unei astfel de probleme de sănătate nu sunt ușor de recunoscut întotdeauna. Mai mult, deseori sunt confundate de marea majoritate a oamenilor.

Cert este că în ultimii ani, tot mai mulți tineri ajung într-un astfel de blocaj fizic și emoțional.

Lipsa sațietății

Deși te alimentezi pare că nu te saturi cu mesele principale ale zilei. Astfel, simți nevoia constantă de a mânca. Din nefericire, nu faci decât să îți ascunzi emoțiile.

Cum recunoști Burnout-ul:

Incapacitatea de a sintetiza informația

Dacă te trezești într-un punct în care parcă îți este imposibil să percepi o situație nouă, să pui informații cap la cap sau să sintetizezi detaliile unui anumit context, în mod sigur te confrunți cu un Burnout.

Oboseala permanentă

Starea de epuizare constantă sau chiar surmenare este indiciul principal care trebuie să te trimită la medic. Dacă depistezi burnout-ul în fază incipientă ai toate șansele să treci rapid peste. Cu cât acesta este mai avansat, cu atât îți va fi mai greu să revii la ritmul vieții tale de dinainte.

Insomnia

Deși porți oboseala pe umeri, somnul nu te ia orice ai face. Acesta este un alt semn care ar trebui să te alarmeze. Insomniile pot duce la degradarea stării de sănătate fizice și chiar psihice.

Este esențial să nu iei tratamente „după ureche” pentru a te odihni. Discuția cu medicul specialist ar fi primul pas pe care ar trebui să îl faci.

Autocritica

Dacă ai ajuns în pragul unui Burnout în mod cert ai devenit extrem de critic cu tine fără să îți ai seama. Ești extrem de dur cu tine, nu doar legat de fizic ci și de latura emoțională. De asemenea ești extrem de dur și cu cei din jur.

Distribuie

Din anul 2018 am ocupat funcția de specialist comunicare și relații publice în cadrul Federației Patronatelor din Turismul Românesc, îmbinând astfel tainele comunicării cu legile riguroase și actele normative care vizează în mod direct sfera turismului/ospitalității. Lumea digitală mi-a captivat atenția, iar astfel am descoperit acest frumos drum al redactării articolelor media pentru publicațiile online aflate în continuă dezvoltare. Încă din anul 2020, în cadrul substantial.ro, am documentat, redactat și transmis cititorilor noștri informația clară cu maximă dedicare și responsabilitate.