In data de 15 aprilie au avut loc evenimente semnificative care au marcat istoria modernă, fiecare dintre acestea rămânând viu în memoria colectivă a umanității.

2019 – Incendiul devastator de la Catedrala Notre-Dame a șocat întreaga lume atunci când flăcările au cuprins acoperișul și fleșa istoricului lăcaș de cult din Paris. Important este că structura principală și vitraliile au fost salvate, grație eforturilor pompierilor. A izbucnit la ora 18:18 și, din cauza unor erori umane, alertarea pompierilor a avut loc abia după 33 de minute. Cauza exactă a incendiului nu a fost încă elucidată. În prezent, catedrala este în curs de reconstrucție, cu promisiunea că va fi redeschisă publicului în decembrie 2024.

1912 – Scufundarea Titanicului, considerat la acea vreme insufundabil, a uimit lumea întreagă. În timpul primei sale călătorii, pachebotul britanic a lovit un aisberg și s-a scufundat în doar 2 ore și 40 de minute. Din cei 2.224 de pasageri, doar 710 au supraviețuit. Această tragedie a fost, la momentul său, cel mai grav dezastru maritim din istorie și continuă să fascineze și astăzi.

1865 – Asasinarea lui Abraham Lincoln, președintele care a abolit sclavia în Statele Unite, a adus o undă de șoc în întreaga națiune. Lincoln a fost împușcat de actorul John Wilkes Booth, simpatizant al cauzei sudiste, și a decedat la scurt timp într-o clădire din Washington D.C. Moartea sa, survenită cu o zi înainte de Paște, a fost profund plânsă, inclusiv de către cei care fuseseră inamicii săi.