Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat, miercuri, în cadrul summitului Ucraina-Europa de Sud-Est desfășurat la Dubrovnik, Croația, că situația actuală de pe frontul de luptă oferă o oportunitate pentru a pune capăt invaziei rusești cel târziu anul viitor. Liderul ucrainean a subliniat că Ucraina se bazează pe sprijinul aliaților săi importanți, inclusiv al Statelor Unite.
„În octombrie, noiembrie și decembrie, avem o șansă reală de a muta situația spre pace și stabilitate pe termen lung”, a declarat Zelenski. „Situația de pe câmpul de luptă creează o oportunitate de a face această alegere – o alegere în favoarea unei acțiuni decisive pentru a pune capăt războiului nu mai târziu de 2025”.
Deși nu a detaliat cum percepe o astfel de oportunitate, contextul rămâne tensionat. Forțele rusești controlează aproape 20% din teritoriul ucrainean și continuă să avanseze, în timp ce Kievul își intensifică cererile pentru sprijin militar occidental.
În fața unor incertitudini politice, mai ales în preajma alegerilor din SUA de pe 5 noiembrie, posibila revenire a lui Donald Trump la președinția americană amplifică temerile Kievului. Trump a promis încetarea rapidă a conflictului, posibil prin concesii semnificative Ucrainei.
La summit, Zelenski a promovat „planul său de victorie”, evidențiind nevoia de a rezolva problema certitudinii geopolitice a Ucrainei în Europa. „Primul punct al planului se concentrează pe depășirea problemei lipsei de certitudine geopolitică în Europa. Are Ucraina un loc în NATO? Dacă da, și acest lucru este confirmat în mod corespunzător, Putin va pierde din punct de vedere geopolitic”, a explicat el.
Președintele ucrainean a îndemnat, de asemenea, reprezentanții din 12 națiuni sud-est europene să investească în industria de armament ucrainiană, ceea ce ar putea întări capacitățile militare ale întregii regiuni.
Pe durata evenimentului, Volodimir Zelenski a semnat un acord bilateral cu premierul croat Andrej Plenkovic privind cooperarea și sprijinul croat pentru Ucraina pe termen de zece ani. „Este un reflex natural pentru Croația, care în trecut a fost expusă la război și a primit mult mai puțin ajutor internațional. Astăzi stăm împreună în apărarea democrației și a păcii”, a declarat Plenkovic, aludând la propriul conflict din anii 1990.
Zelenski a încheiat chemând participanții la unitate în eforturile de reconstruire a Ucrainei, nu doar ca o reacție la distrugerile provocate de război, ci și pentru a genera noi oportunități pentru consolidarea Europei.
Acesta a fost al treilea summit Ucraina-Europa de Sud-Est, întâlnirile anterioare având loc în Atena, Grecia, și Tirana, Albania.