Reclamă

Vremea neobișnuit de caldă din ultimele săptămâni a facilitat apariția mai rapidă a trufandalelor pe piață, legumicultorii adunând primele recolte de salată verde din solarii. Aceste verdețuri proaspete sunt deja disponibile în piețe și supermarketuri, cu prețuri inițial piperate.

Laurențiu Mălăescu, un legumicultor din comuna Bălești, județul Gorj, care a plantat peste 15.000 de fire de salată în noiembrie, se bucură de prima recoltă. El spune că ‘au fost temperaturile mai ridicate pe timpul zilei, a fost soare mai mult și ea s-a făcut mai devreme față de anii trecuți’.

Cererea pentru salata verde este mare, iar Laurențiu afirmă: ‘Nu putem să facem față solicitărilor, ne sună clienții vechi, dar încercăm să le răspundem la toate comenzile. Astăzi trebuie să tai în jur de 800-1000 de bucăți, pentru că am cereri și trebuie să le onorăm’.

Costurile mai reduse pentru încălzirea solariilor, datorită temperaturilor ridicate, au fost un alt beneficiu pentru legumicultori. Laurențiu a explicat: ‘Am folosit agril, folia termică care ajută foarte mult la creșterea temperaturii în solar cu peste 10 grade Celsius’.

Totuși, prețurile în piețe variază, fiind de aproximativ 3 lei la agricultor, dar ajungând chiar și la 5 lei în piețe. Reacțiile sunt diverse, o clientă afirmând: ‘La banii noștri, de salariu minim pe economie, nu cred. E foarte scumpă! Adevărat că pentru țărani merită ca să dai bani, dar să te duci într-un supermarket să dai, nu-ți convine’.

Alți clienți sunt dispuși să plătească prețul pentru salata verde, având în vedere beneficiile consumului de astfel de produse. Un client care a achiziționat deja mai multe fire de salată a spus: ‘Am mai cumpărat, da!’

Anul trecut, salata a apărut pe piață la sfârșitul lunii februarie, din cauza temperaturilor mai scăzute.


Reclamă

Share.
© 2025 Editura Substantial SRL – substantial.ro