Noul ministru al Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat că pregătirea pentru valul 5 al pandemiei în România trebuie începută imediat, pentru a preveni un număr mare de infectări și decese. 

Alexandru Rafila a explicat că pandemia nu a fost abordată cum trebuie, fie că a fost vorba despre inacțiune sau acțiuni prea dure, luate pe ultima sută de metri.

Valul 5 al pandemiei de COVID pune România pe jar

„Avem tot felul de grupuri de comunicare strategică. N-am înțeles în ce constă strategia comunicării unor cifre, mereu aceleași, în fiecare zi – numărul de cazuri, numărul de decese, numărul de cazuri la ATI și cam asta este comunicarea strategică. Cred că trebuie să stăm de vorbă puțin cu colegii din CNCAV”, a declarat Alexandru Rafila, la DIGI24.

Noul ministru a vorbit și despre importanța certificatului verde. El este de părere că oamenii ar trebui să fie informați din timp cu privire la restricțiile luate la un anumit prag al numărului de cazuri noi.

„Acest proiect de act normativ, atunci când a fost depus în Parlament, la Senat, se referea exclusiv la personalul medical. Noi putem să mergem înainte cu acest document, este normal, pentru că în cazul personalului medical nu discutăm despre stoparea epidemiei, ci despre siguranța pacientului. Cu lucrul acesta toată lumea este de acord – personalul medical trebuie să fie în situația în care să reprezinte un risc cât mai mic pentru pacient de a fi infectat atunci când primește un tratament sau face investigații medicale.

Probabil după sărbători vom asista la o nouă creștere a numărului de cazuri și atunci noi trebuie, din punctul acesta de vedere, al strategiei de comunicare, să îmbunătățim accesul pacienților la testare, la consult, la tratament în ambulatoriu încă din primele zile de boală.”, a mai adăugat Alexandru Rafila.

Ce spun epidemiologii despre valul 5

Emilian Popovici, vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie, a declarat că se poate vorbi despre valul 5 al pandemiei, dar se poate spune și că este o revenire a valului IV.

„Virusul infectează după ofertă: dacă îi face o ofertă mai mare scăzând măsurile, atunci el infectează mai mult. Când îi face o ofertă mai mică crescând măsurile, el infectează mai puțin. Noi acum nu avem o tulpină nouă, dominantă e tot varianta Delta și tot reglajul ăsta vine de la populația receptivă, care se caracterizează prin procentul de vaccinați, pe de o parte, și prin măsuri, pe de altă parte”, a spus Emilian Popovici, pentru Europa Liberă.