Alexandru Rafila a fost audiat miercuri, 24 noiembrie, în Parlamentul României, unde a făcut precizări legate de introducerea certificatului verde ca și obligatoriu, pe teritoriul țării. Medicul a susținut că certificatul verde trebuie introdus doar când se anunță o agravare a situației, dar în anumite condiții. 

În Parlamentul României au început audierile miniștrilor nominalizați de PSD și PNL în noul guvern de coaliție, sub conducerea premierului Nicolae Ciucă. La comisia de verificare i-a venit rândul și lui Alexandru Rafila, care a fost nevoit să răspundă la întrebările legate de măsurile urgente pe care le va lua în cazul în care va fi validat.

Când ar putea fi eliminat certificatul verde!

Alexandru Rafila a mărturisit că certificatul verde va deveni obligatoriu numai în condițiile în care incidența va crește pentru trei săptămâni consecutive.

Mai mult de atât, el a precizat că se vor face anumite modificări în ceea ce privește datele regăsite acum în certificatul verde. Pe viitor se vor introduce și rezultatele testărilor covid, nu doar datele cu privire la trecerea prin boală şi vaccinarea.

„Certificatul verde este un instrument care salvează vieți, dar trebuie introdus la momentul oportun. Trebuie introdus la două-trei săptămâni de creștere și scos la descreștere. Nu trebuie să-l prezentăm ca pe un instrument opresiv. La nivelul CE există o preocupare pentru standardizarea unui test pentru testarea reală a imunității. Noi vom folosi certificatul în integralitatea lui, vor folosi şi testarea nu doar trecerea prin boală şi vaccinarea.”, a spus Alexandru Rafila, la audierile din Parlament, citat de DIGI24.

Care sunt condițiile în care certificatul verde ar putea fi eliminat

Alexandru Rafila a explicat și condițiile în care ar putea fi scos certificatul verde.

„Trebuie să am un algoritm după care îl introduc. Vă dau un exemplu: crește timp de 3 săptămâni consecutiv numărul de cazuri, chiar dacă plecăm de la un nivel foarte jos, cu un coeficient de multiplicare de 1,5 pe săptămână. Și atunci, acesta este un criterriu pentru introducerea certificatului verde. Când îl scot? Când am un număr de săptămâni cu descreștere, cu un anumit coeficient și scad sub o anumită incidență cumulată”, a mai adăugat Alexandru Rafila.