În ultimele cinci zile, președintele rus Vladimir Putin a cheltuit aproximativ 1,5 miliarde de dolari pentru atacuri asupra Ucrainei, conform informațiilor furnizate de HuffPost. Rusia a lansat drone și rachete asupra a peste jumătate din regiunile ucrainene, soldându-se cu cel puțin șapte victime și distrugerea mai multor instalații electrice civile.
Reprezentantul Regatului Unit la ONU, James Kariuki, a comentat că atacurile aeriene ale Rusiei, catalogate drept „lașe”, au costat Kremlinul aproximativ 1,14 miliarde de lire sterline. Aceste cifre au fost calculate de Forbes Ukraine și Ekonmichna Pravda. Presa internațională susține că aceste atacuri sunt cele mai mari de până acum. Ele ar putea fi o reacție la incursiunea Ucrainei în regiunea Kursk, desfășurată de trei săptămâni.
Conform aceleiași surse, ofensiva surpriză a forțelor ucrainene a provocat nemulțumirea la Moscova, însă Putin își concentrează eforturile pe cucerirea regiunii Donețk, în detrimentul apărării teritoriale a Rusiei.
La o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU desfășurată miercuri, ambasadorul James Kariuki a subliniat că „Rusia devine din ce în ce mai disperată”. Acesta a adăugat că „Direcționarea intenționată a atacurilor împotriva civililor și a obiectelor civile constituie o crimă de război”.
Potrivit declarațiilor directorului adjunct al CIA, David Cohen, Vladimir Putin s-ar putea confrunta cu dificultăți dacă încearcă să lanseze o contraofensivă pentru a recuceri Kursk, deoarece trupelor ucrainene și-au consolidat apărarea în zonă. Acest lucru implică riscul unor „reverberații” în interiorul Rusiei.
Tot miercuri, președintele ucrainean Volodimir Zelensky a afirmat că incursiunea în Rusia face parte din strategia de a forța Kremlinul să se retragă, însă purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a respins afirmațiile sale.
Regiunea Harkov a fost lovită din nou vineri într-un bombardament efectuat de armata rusă, în care și-au pierdut viața mai mulți civili, inclusiv un copil. Harkovul, un oraș cheie în Ucraina, situat la aproximativ 40 de kilometri de granița cu Rusia, continuă să fie o țintă constantă de la începutul invaziei din februarie 2022.