Călin Georgescu a declarat, într-un interviu cu Shawn Ryan, fost militar american în trupele speciale și actual realizator de podcasturi, că extinderea bazei militare Mihail Kogălniceanu va transforma România într-o platformă pentru lansarea unui război împotriva Rusiei. Georgescu afirmă că această acțiune este inacceptabilă, dar nu oferă dovezi pentru susținerea acestor afirmații. El a mai spus că „nu putem accepta asta” și că „nu avem nevoie de război”.
Interviul a fost publicat pe pagina de Facebook a lui Georgescu, unde acesta a adăugat: „Comunitatea internațională se face că nu vede ce se întâmplă în România sau există un interes direct de a ne folosi țara ca un declanșator pentru un precedent periculos? Nimeni nu are voie să se joace cu pacea și democrația!”.
Shawn Ryan întreabă despre implicațiile pentru România dacă baza militară Kogălniceanu va deveni cea mai mare bază NATO din Europa. Ryan afirmă: „Așadar, această bază NATO, cea mai mare bază NATO construită vreodată în Europa, va fi folosită pentru a conduce o ofensivă majoră în Rusia”, la care Georgescu răspunde: „Exact acesta este cuvântul: «ofensivă». Ceea ce este greșit. Foarte greșit. Nu putem accepta asta. Pur și simplu. Pentru că nu este treaba noastră. Nu este războiul nostru”.
Baza aeriană Mihail Kogălniceanu, aflată în plin proces de extindere, urmează să devină cea mai mare bază aeriană NATO din Europa, devansând baza Ramstein din Germania. Noul complex militar se va extinde pe aproape 3.000 de hectare și va include nu doar infrastructură militară, ci și facilități de locuire și educație pentru aproximativ 10.000 de militari și familiile acestora. Comandantul Bazei 57 Aeriene Mihail Kogălniceanu, Nicolae Creţu, a precizat: „Vor fi locuințe sociale pentru personal individual sau familii, vor fi locuințe de tip de bloc, locuințe individuale, creșe, grădinițe, școli, farmacii, tot ceea ce este nevoie”.
Extinderea prevede și construirea unei noi piste, hangare, spații pentru mentenanță și simulatoare, pe lângă sitemele de protecție antiaeriană. Proiectul are o valoare estimată la 2,7 miliarde de dolari.