Într-un prezent în care timpul a devenit un dușman de temut al tuturor, în toată gama de activități pe care le întreprindem în grabă, evident și modul în care ne alimentăm nu face „rabat” de la regulă. Mai grav este că generațiile care vin din urmă împrumută aceleași obiceiuri nesănătoase, care facilitează și mai mult alunecarea spre supraponderalitate.  Alături de obiceiurile personale alimentare deficitare, se alătură industria procesării alimentelor, un al factor care duce spre o populație tot mai supraponderală. Evident, sedentarismul vine ca un apanaj al celor două.

Cum va arăta lumea în următorii ani din punct de vedere fizic

Mulți dintre specialiști în patologia obezității, se declară pur și simplu depășiți de modul în care lucrurile au evoluat în ultimii ani. Populația devine supraponderală, iar cel mai grav este ca media de vârstă în acest sens scade constant. Astfel, inclusiv copii de la vârste foarte fragede ajung să aibă mari probleme cu greutatea.

Un studiu recent realizat în acest sens a scos la iveală un detaliu îngrijorător despre viitorul lumii. Mai concret, se pare că până în anul 2035, mai mult de jumătate din populație va deveni supraponderală.

O evidență clară în acest sens o arată un Atlas al acestui an întocmit de Federația Mondială împotriva Obezității. Raportul indică alarmantul procent de 51% din locuitorii planetei vor ajunge să aibă grave probleme cu greutatea. Deja se întâmplă acest lucru însă în următorii 12 ani, lucrurile vor arata dezastruos, spun specialiștii.

Cifrele arată că rata obezității mai ales în rândul copiilor care provin din țări cu venituri sub medie este în plină creștere.

Obezitatea infantilă, o problemă la nivel mondial

Federația Mondială împotriva Obezității a scos la iveală că tot mai mulți copii ajung să se confrunte cu probleme de greutate de la 4-5 ani. Președinta acestei structuri, Louise Baur susține că trebuie promovat un „avertisment clar” care se trezească atât autoritățile cât și părinții să ia măsuri.

Acestea ar trebui să fie luate, susține specialistul, rapid, mai ales în țările cu un nivel de trai scăzut.

Este deosebit de îngrijorător să constatăm rate ale obezităţii care cresc cel mai rapid în rândul copiilor şi adolescenţilor. Guvernele şi decidenţii din întreaga lume trebuie să facă tot posibilul pentru a evita transmiterea costurilor sanitare, sociale şi economice către tânăra generaţie”, arată Federația Mondială împotriva Obezității într-un comunicat.

Conform studiului realizat de federație, dacă lucrurile continuă în această direcție, obezitatea infantilă va crește de două ori față de anii trecuți. În 2020, cifra indica sub 70 de milioane la nivel mondial. Creșterile vor duce la un număr de 208 milioane de copii băieți cu probleme de greutate. De asemenea, estimarea în rândul fetițelor ar arăta 175 de milioane.

Statul ar trebui să contribuie la scăderea ratelor de obezitate

Cum? Japonezii și chinezii o fac deja învățând copii la școală să fie selectivi în ceea ce privește alimentația. De altfel, sunt implicați în diferite activități extracuriculare și campanii din care să deprindă informații despre hrana și importanța ei.

Conform specialiștilor, costurile pentru societate sunt uriașe. Astfel, țările sărace au cei mai mulți copii cu probleme de greutate. Costul anual legat de această sfera este de peste 4 trilioane de dolari alocați anual, până în anul 2035. Cifra reprezintă 3% din PIB-ul global.

Cum se poate interveni

Educația alimentară sunt de părere specialiștii, ar trebui să pornească din familie. La fel cum cei mici învață despre conduita în colectivitate, regulile alimentare pot fi deprinse cu ușurintă cu implicarea părinților.

Totuși, și sistemul educațional trebuie să ducă lupta mai departe. De altfel, în cazurile în care copiii primesc mese în timpul programului sau gustări, prin prisma programelor derulate de stat, acestea ar trebui concepute de către nutriționiști și nu alese aleatoriu în funcție de costurile cele mai mici.