După fix 30 de zile de chin, Înalt Prea Sfinţitul Arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor a murit.  ÎPS Pimen a fost răpus de coronavirus la aproape 91 de ani. Ce nu ştiu mulţi este că  ÎPS Pimen îşi pregătise singur înmormântarea. De altfel, într-un material video realizat acum câteva luni, Pimen şi-a spus cu seninătate dorinţele sale în cazul în care va muri. De altfel, acesta a vorbit despre locul în care va fi înmormântat şi de ce şi-a ales această mânăstire. Ultimele sale poveşti au înduioşat credincioşii.

Ce şi-a dorit Pimen cel mai mult

„Să fiu înmormântat în Bucovina. Pentru că aici mi-am trăit cei mai frumoși ani din viața mea, frumusețe în cadrul culturii și a credinței. Și am ales loc de înmormântare Sihăstria Putnei, un schit al Mănăstirii Putna. De ce mi-am ales acest lor de înmormântare? Pentru că după ocuparea Bucovinei de către Austria, la un an sau doi, împăratul a dat dispoziție ca în școlile primare din Bucovina să se introducă predarea în limba germană. Și acești sihaștri au făcut scrisoare către împărat, scrisoare de protest. Au spus că dacă se va întâmpla așa se va desființa neamul românesc. Nu s-a dat curs cererii lor, lucrurile au mers înainte. Dar acești sihaștrii… Sihaștri iubitori de țară și de neam românesc… Iar oamenii de aici, de la Putna, au contribuit la formarea mea și la zidirea mea sufletească. Când am auzit ‘Balada’ lui Ciprian Porumbescu, am zis că nu poate să fie un cântec mai frumos decât această baladă. Arată durerea ocupației austriece, dar arată și o rază de bucurie pentru un viitor mai luminos pentru bucovineni. Este istoria Bucovinei pe coardele unei vioare”.

ÎPS Pimen îşi pregătise singur înmormântarea

De altfel, Înalt Prea Sfinţitul Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor a făcut mai multe confesiuni. Acesta a povestit cu blândeţe cum şi-a pregătit chiar propria înmormântare. Tot aici, Pimen a mai vorbit despre ce îşi doreşte să ia cu el în mormânt. Cuvintele sale au făcut rapid înconjurul ţării, însă astăzi, când deja ÎPS nu mai este printre cei vii. Cei care l-au cunoscut ştiau de bunătatea sa şi de cuvintele frumoase pe care le-a adresat mereu.

„Sicriul mi l-am pregătit. Este din lariță. L-am pregătit frumos, m-am așezat în el, am văzut că încap. Ștergarele le-am pregătit, lumânărele le-am pregătit, mai trebuie să fiu pus în sicriu și băgat în mormânt. Și-am zis că după ce voi fi băgat în mormânt și oamenii vor pleca, și va rămâne doar groparul, să se audă, mai încet, așa, în surdină, Marșul funebru, de Chopin, Balada lui Ciprian Porumbescu, ceva din Rapsodia lui George Enescu și un bucium. Sau două buciume. Să fie… Să cânte așa, mai în surdină… Pentru că este prea frumoasă Bucovina și prea frumoase cântecele noastre românești. Sunt dumnezeiești! Și am zis să fie și o trăistuță, în care să pună câteva fotografii cu copii și adulți îmbrăcați în portul național. Aceste imagini nu vor pieri niciodată în fața lui Dumnezeu! Și eu când mă voi prezenta în fața lui Dumnezeu voi spune că aceștia sunt oamenii cu care am trăit și care m-au ajutat să trăiesc frumos. Pentru că multe am învățat de la ei, chiar și de la copii”.

ÎPS Pimen a fost diagnosticat cu coronavirus pe 20 aprilie, atunci când a fost transportat la Bucureşti de urgenţă. O lună a durat chinul său şi înecrcările medicilor de a-l salva. Azi noapte, la fix 30 de zile de la infectarea cu covid, acesta a murit.