Zi de doliu în Bucovina. Înalt prea Sfințitul Pimen a fost condus pe ultimul drum. Slujba a fost oficiată de Mitropolitul Teofan, ÎPS Teodosie şi PS Damaschin Dorneanul, împreună cu un sobor de preoţi. Sute de oameni au fost prezenți la Catedrala Patriarhală și Arhiepiscopală Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava. Printre cei prezenți s-a aflat și un mare om. Nimeni nu se aștepta la asta. A venit neinvitat la înmormântare și a dovedit că nu are nevoie de invitații speciale.

Reclamă

Deși nimeni nu se aștepta, la slujbă a fost prezent și Nicolae, nimeni altul decât fostul principe al României. Acesta a venit din partea Casei Regale și ca nepot al Regelui Mihai. Regele Mihai I a fost strâns legat de Bucovina, prezența sa fiind istorică în zona Bucovinei.

De altfel, în cuvântarea sa, ÎPS Teofan, mitropolitul Moldovei și Bucovinei, precum și PS Damaschin, Episcopul Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, i s-au adresat „Alteța Sa Regală”. Nicolae nu mai are titlu princiar. Nicolae a fost alături de bunicul său și în aprilie 1992, la slujba de Paști, când suveranul României a fost invitat chiar de ÎPS Pimen la slujba de Înviere.

Ce a declarat Nicolae

„Sunt profund întristat la aflarea trecerii la cele veșnice a Înaltpreasfințitului Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților. Îi datorez întâlnirea mea de acum 28 de ani, de Sfintele Paști, cu poporul român și cu Regele Mihai, bunicul meu. Atunci, la Putna, am trăit înțelegerea că bunicul meu era Regele românilor. Deși mi se spusese că sunt nepotul Regelui Mihai, la Putna, apoi la București și la Curtea de Argeș, mi-am întâlnit Regele și rădăcinile. Sunt imagini pe care le voi purta cu mine toată viața. Slujba de la Mănăstirea Putna, momentul în care bunicul meu și ÎPS Pimen s-au rugat la mormântul lui Ștefan cel Mare, intrarea Regelui pe Ușile Împărătești în Altar, clipa când Regele Mihai a primit Sfânta Lumină din mâna părintelui Pimen, mulțimea care își aclama Regele venit din lungul exil. Un preot m-a îmbrăcat cu un veștmânt diaconesc și m-a dus în brațe în Altar.

Îi sunt profund recunoscător ÎPS Pimen pentru bunătatea și dragostea cu care l-a chemat, l-a primit și l-a înconjurat pe Regele Mihai, ca și pe bunica mea, Regina Ana, mama mea, Principesa Elena și pe mine.

Transmit condoleanțe Bisericii Ortodoxe Române, enoriașilor din arhiepiscopie și familiei îndoliate!

Dumnezeu să-l odihnească în Împărăția celor Drepți!”, a spus Nicolae al României, nepotul Regelui Mihai.

ÎPS Pimen a murit de coronavirus, la 30 de zile de când a fost confirmat cu boala.