Imagini istorice de final. ÎPS Pimen a fost condus la groapă. A fost zi de doliu pentru Bucovina! Înalt prea Sfinţitul Pimen a fost condus pe ultimul drum.  Slujba a fost susţinută de mai mulţi membrii importanţi ai Bisericii Ortodoxe Române. Vorbim aici despre ÎPS Părinte Teofan ‒ Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, Locțiitor de Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, ÎPS Părinte Teodosie ‒ Arhiepiscopul Tomisului, PS Părinte Damaschin Dorneanul ‒ Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților. Evenimentul a fost unul plin de tristeţe. Mii de oameni au participat, însă de la distanţă, din cauza regulilor de distanţare socială.

Imagini istorice de final. ÎPS Pimen a fost condus la groapă

Slujba de Înmormântare a fost ţinută la Catedrala Patriarhală şi Arhiepiscopală „Sfântul Ioan cel nou de la Suceava”. Înainte de slujbă, oamenii au putut intra, pe rând, în Biserică, pentru a-şi lua la revedere de la ÎPS Pimen. Ulterior, aceştia au putut asista la slujba de afară, însă la o distanţă regulamentară unul faţă de celălalt. În acelaşi timp, oamenii au fost obligaţi să poarte şi măşti.

ÎPS Pimen a fost condus la groapă
ÎPS Pimen a fost condus la groapă

 

Aici, preoţii au săvârşit liturghia şi slujba specială pentru înmormântarea unei astfel de personalităţi a BOR. La finalul slujbei, preoţii şi-au luat la revedere de la ÎPS Pimen, iar sicriul a fost ridicat pentru a fi condus pe ultimul drum, către Mânăstirea Sihăstria Putnei.

ÎPS Pimen a fost condus la groapă
ÎPS Pimen a fost condus la groapă

 

 

 

 

După slujbă, a fost nevoie de organizarea preoţilor şi a celor prezenţi pentru a se putea trece cu sicriul prin mulţime fără să se provoace îmbulzeală.

GALERIE FOTO. Imagini istorice de final. ÎPS Pimen a fost condus la groapă

ÎPS Pimen a fost condus la groapă

 

După cum se poate vedea în poze, cei care au cărat sicriul lui ÎPS Pimen au fost echipaţi conform legii înmormântărilor pe timp de coronavirus. Au purtat viziere, combinezoane, măşti, botoşi chirurgicali şi mănuşi de protecţie.

De aici, sicriul a fost dus la groapă. ÎPS Pimen şi-a dorit mult să îşi doarmă somnul de veci la Mânăstirea Sihăstria Putnei. Acolo, acesta şi-a pregătit sicriul, crucea, mormântul şi toate cele necesare pentru o înmormântare.

Pimen îşi pregătise cu adevărat momentul plecării dintre cei vii

„Sicriul mi l-am pregătit. Este din lariță. L-am pregătit frumos, m-am așezat în el, am văzut că încap. Ștergarele le-am pregătit, lumânărele le-am pregătit, mai trebuie să fiu pus în sicriu și băgat în mormânt. Și-am zis că după ce voi fi băgat în mormânt și oamenii vor pleca, și va rămâne doar groparul, să se audă, mai încet, așa, în surdină, Marșul funebru, de Chopin, Balada lui Ciprian Porumbescu, ceva din Rapsodia lui George Enescu și un bucium. Sau două buciume. Să fie… Să cânte așa, mai în surdină… Pentru că este prea frumoasă Bucovina și prea frumoase cântecele noastre românești. Sunt dumnezeiești! Și am zis să fie și o trăistuță, în care să pună câteva fotografii cu copii și adulți îmbrăcați în portul național. Aceste imagini nu vor pieri niciodată în fața lui Dumnezeu! Și eu când mă voi prezenta în fața lui Dumnezeu voi spune că aceștia sunt oamenii cu care am trăit și care m-au ajutat să trăiesc frumos. Pentru că multe am învățat de la ei, chiar și de la copii”, povestea ÎPS acum câteva luni.

Foto – Doxologia

Înmormântarea IPS Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor – Mănăstirea Sihăstria Putnei

Gepostet von Doxologia am Freitag, 22. Mai 2020