Se anunță o iarnă extrem de grea, din toate punctele de vedere. Prețul gigacaloriei într-un oraș din țară s-a scumpit cu aproape 25%. Furnizorul de energie deja a anunțat Primăria cu privire la noile tarife. Fiindcă nu fac față, autoritățile cer bani de la Guvernul României pentru a ajuta populația.
Este vorba despre municipiul Suceava. Aici, energia termică produsă la centrala care asigură necesarul de caldură pentru tot orașul se va scumpi începând cu luna noiembrie cu 25%. În urma actualizării costurilor de producție, prețul gigacaloriei la centrală va crește la 244,75 lei din data de 27 octombrie.
CITEȘTE ȘI: Va fi prăpăd în București iarna aceasta! Cât va costa întreținerea unui apartament
Se scumpește căldura în Suceava
Primarul Sucevei, Ion Lungu, a încercat să liniștească populația și a transmis că autoritățile sunt cele care vor suporta majorarea prețului. Pe de alta parte, edilul a anunțat că va face o solicitare la Guvern pentru a cere subvenția acordată de stat pentru căldură și apa caldă consumată de persoanele racordate la sistemul centralizat.
“În aceste condiții, trebuie să plătim în plus de la bugetul local suma de 6,8 milioane de lei, bani pe care sperăm să-i primim de la Guvern. Noi am solicitat suma de 20 de milioane de lei, din care 10 milioane de lei până la finele anului și 10 milioane de lei pe primele trei luni din anul 2023„, a spus Ion Lungu, primarul orașului Suceava, citat de Monitorul de Suceava.
Societatea Bioenergy, cea care furnizează căldură și apa caldă pentru Suceava, a notificat deja Primăria cu privire la scumpirile ce urmează să aibă lor. Mai mult, compania anunță că a primit avize favorabile din partea ANRE și ANRSC.
Care sunt motivele scumpirii
Conform furnizorului, motivele scumpirii sunt creșterea prețului la lemn și creșterea prețului la energia electrică.
Conform Impact.ro, noul cost local al energiei termice furnizate populației în anotimpurile reci pentru anul 2022-2023 va fi de 537.59/gigacalorie. Consumatorii vor plăti doar 240 de lei din acest preț, iar restul va fi subvenționat de către autoritățile locale.
Precizăm că deși energia termică produsă la Suceava a fost scumpită, în continuare rămâne cea mai ieftină din România