Că vrem sau nu să acceptăm, va trebui să ne încurajăm și să ne pregătim sufletește, dar și material, pentru o iarnă grea. 

Chiar dacă autoritățile încearcă să liniștească populația, viitorul nu este deloc unul plăcut pentru români. După ce prețul la gaz a explodat, iar facturile la curent vin din ce în ce mai mari, bucureștenii vor mai avea de plătit ceva. Este pentru prima dată în ultimii 11 ani, când cetățenii Capitalei racordați la sistemul centralizat vor plăti un preț mai mare pentru gigacalorie. Iată cât la costa întreținerea unui apartament în oraș. 

Bucureștenii vor scoate mai mulți bani din buzunare

Locuitorii racordați la sistemul centralizat din București vor plăti în iarnă un preț mai mare pentru gigacalorie, pentru prima dată în 11 ani. Reamintim totuși că problemele în ceea ce privește căldura în București încă nu au fost rezolvate și sunt mii de blocuri care se confruntă cu lipsa apei calde și a căldurii. 

Cu toate acestea, la finalul iernii trecute, Consiliul General al Municipiului București a votat creșterea prețului local de facturare a energiei termice livrate prin sistemul de termoficare. Dacă timp de 11 ani gigacaloria a fost menținute la același nivel, adică 137 RON fără TVA acum iarna aceasta va costa nu mai puțin de 330 RON fără TVA. 

Cât va costa întreținerea unui apartament în București

Economica.net a făcut câteva calcule importante pentru a afla cât va costa întreținerea unui apartament în București, în funcție de numărul de camere, în timpul anotimpului rece. Concluzia calculelor făcute de site-ul economic este una extrem de tristă. Cei care sunt în câștig sunt oamenii care au renunțat la sistemul de termoficare și au trecut la încălzirea cu centrale termice. Încă o dată precizăm că sistemul de termoficare din București este la pământ, suferă mereu avarii, iar bucureștenii rămân foarte des, fără apă caldă și căldură. 

CITEȘTE ȘI: Vin vremuri grele, dar există soluții pentru scumpirea gazelor! Cum te poți încălzi cu numai 2 lei pe zi

Va fi părăd în București iarna aceasta! Cât va costa întreținerea unui apartament

„Un apartament de două camere și două persoane consumă 0,56 GCal pentru încălzire și 0,14 GCal pentru apa caldă. În total așadar, costul din ianuarie pentru energia termică va fi de 242 de lei.

Un apartament de trei camere și trei persoane consumă 0,67 GCal pentru încălzire și 0,21 GCal pentru apa caldă. În total așadar, costul din ianuarie pentru energia termică va fi de 305 de lei.

Aproape 400 de lei pentru încălzirea unui apartament cu patru camere

Un apartament de patru camere și patru persoane consumă 0,84 GCal pentru încălzire și 0,28 GCal pentru apa caldă. În total așadar, la un preț facturat al gigacaloriei de 346,5 lei (cu TVA inclus, iarna este cotă redusă) costul total din ianuarie pentru energia termică va fi de 388 de lei.

O garsonieră cu o persoană consumă 0,39 GCal pentru încălzire și 0,07 GCal pentru apa caldă. În total așadar, costul din ianuarie pentru energia termică va fi de 160 de lei”, scrie sursa citată.

Totuși, trebuie să menționăm și faptul că facturile ar fi fost mult mai mari, dacă CET-urile Elcen din București ar fi plătit prețuri întregi pentru gazul pe care îl folosesc. Acestea, însă, plătesc gazele la un preț plafonat.  

Distribuie

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.