1. Verificare rovinietă – ce este rovinieta și de ce este important să fie verificată valabilitatea rovinietei?

Rovinieta sau taxa de drum este una dintre taxele obligatorii pentru vehiculele aflate în circulație pe teritoriul României. Prin vehicul se înțelege orice autovehiculul rutier înmatriculat, care are cel puțin două axe. Șoferii care frecventează drumurile europene, naționale principale și secundare, autostrăzile și drumurile express sunt nevoiți să achite taxa de drum sau rovinieta.

În caz contrar, amenzile care vin odată cu neachitarea acestei taxe, pot fi destul de mari și neplăcute. La fel se întâmplă și în cazul în care rovinieta este expirată. Un șofer cu o rovinietă expirată sau inexistentă are voie să circule doar în orașul de reședință.

Convenția de taxare pentru șoferi se aplică doar pe teritoriul României, este impusă de Uniunea Europeană și prevăzută în:

  • Ordonanța Guvernului nr. 15/2002 privind introducerea tarifului de utilizare a rețelei de drumuri naționale din România, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 82/01.02.2002 – actualizată;
  • Ordinul ministrului transporturilor nr. 769 din 1 octombrie 2010 privind aprobarea Normelor metodologice pentru aplicarea tarifului de utilizare a rețelei de drumuri naționale din România, publicat în Monitorul Oficial al României;
  • Ordinul Ministerului Transporturilor nr. 748/2019 stabilește că atunci când vinde o mașină ce are o rovinietă valabilă, vânzătorul poate cere Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) returnarea banilor pentru perioada de valabilitate rămasă a rovinietei.

Taxa de drum este valabilă pentru toate vehiculele, indiferent de țara în care sunt înmatriculate sau de țara de reședință a șoferului. Mai simplu spus, nu poți ieși din localitate fără să plătești această taxă. În cazul mașinilor înmatriculate în altă țară, persoana care deține dreptul legal asupra mașinii este și cea care își asumă plata rovinietei și, implicit, a amenzilor.

Asta înseamnă că, chiar dacă nu conduci tu mașina, dar ea este în proprietatea ta, vei fi responsabil să plătești.

Șoferii care rămân pe drumurile din interiorul orașului nu trebuie să plătească rovinieta. Însă ei nu sunt singurii care sunt exceptați de la plată. În această categorie se încadrează și persoanele cu handicap care vor să părăsească localitatea de domiciliu. Însoțitorii sau asistenții personali ai persoanelor cu handicap nu sunt nici ei obligați la plata taxei de drum.

În acest caz, scutirea se aplică doar pentru un singur autoturism care aparține uneia dintre persoanele menționate anterior și este prevăzută în Legea nr. 448/2006: „persoanele cu handicap, precum și însoțitorii sau, după caz, asistenții personali ai acestora, deținători de autoturisme, beneficiază de scutire de la plata tarifului de utilizare a rețelelor de drumuri naționale”.

Este nevoie, totuși, de o rovinietă gratuită, care se poate obține de la Primăria localității de domiciliu sau de la sediile Direcțiilor Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului. Pentru asta vor fi necesare certificatul de înmatriculare sau cartea de identitate a mașinii, actul de identitate și actul care atestă încadrarea în grad de handicap. În plus, însoțitorii trebuie să depună și un act din care să rezulte că au acest statut.

O excepție sunt și autoturismele cu numere provizorii sau roșii care au autorizație de circulație pe drumurile publice pentru o scurtă perioadă de timp, până ce vor fi înmatriculate.

Mai sunt exceptați de la plată:

  • Ministerul Apărării Naționale;
  • Serviciul Român de Informații (SRI);
  • Ministerul Afacerilor Interne;
  • Serviciul de Protecție și Pază;
  • Serviciul de Informații Externe (SIE);
  • Serviciul de Telecomunicații Speciale;
  • Administrația Națională a Penitenciarelor și unitățile subordonate;
  • Serviciile pentru Situații de Urgență;
  • Inspectoratul de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier;
  • Serviciile de ambulanță;
  • Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România;
  • Societatea Națională de Cruce Roșie;

Dacă te întrebi cum vor ști autoritățile dacă ai rovinieta valabilă sau nu, ei bine, nu te va opri nimeni pe stradă să te întrebe asta, doar în cazul șoselelor naționale, unde poți primi amenda pe loc. Majoritatea drumurilor sunt supravegheate prin intermediul unor camere speciale, care depistează mașinile care circulă fără rovinietă.

Pentru această contravenție poți fi amendat doar o dată la 30 de zile. În funcție de categoria din care face parte autoturismul, amenda poate fi cuprinsă între 250 și 4500 lei, astfel:

  • Categoria A – între 200 și 500 lei;
  • Categoria B – între 750 și 1250 lei;
  • Categoria C, G – între 1250 și 1750 lei;
  • Categoria D, H – între 1750 și 2250 lei;
  • Categoria E – între 2750 și 3000 lei;
  • Categoria F – între 3000 și 4500 lei

Procesul verbal este întocmit în lipsa ta și vei fi înștiințat în termen de 30 de zile din momentul în care ai fost surprins cu rovinieta expirată sau inexistentă. Cum vei ști că s-a întâmplat asta? Vei primi amenda prin poștă. Unde verifici și plătești amenda pentru rovinietă? La trezorerie în București sau în județul în care este înmatriculat autoturismul.

Dovada plății se face prin e-mail sau fax către Centrul de Studii Tehnice Rutiere și Informatică. Trebuie să știi că ai dreptul să faci contestație, dar șansele de a câștiga sunt aproape nule.

2. Care este prețul rovinietei și unde o poți plăti?

Rovinieta poate fi achitată pe perioade diferite de timp, în funcție de nevoile tale de moment, astfel: poți plăti pentru o zi, o săptămână, o lună, 3 luni sau un an. Dacă părăsești frecvent orașul, cel mai bine pentru buzunarul tău este să plătești pentru un an.

Prețul rovinietei diferă de la o categorie auto la alta. Ce trebuie să știi este faptul că pentru autoturismele din categoria B nu poate fi plătită rovinieta pentru o singură zi. Celelalte prețuri pentru această categorie sunt:

6 euro pentru 7 zile;
16 euro pentru 30 zile;
36 euro pentru 90 zile;
96 euro pentru un an

Categoria A – autoturisme

1 zi – nu poate fi achiziționată pentru categoria A;
7 zile – 3 euro;
30 de zile – 7 euro;
90 de zile – 13 euro;
12 luni – 28 euro.

Categoria C – vehicule de transport marfă cu masa totală maxim autorizată între 3,5 și 7,5 tone

1 zi – 4 euro;
7 zile – 16 euro;
30 de zile – 32 euro;
90 de zile – 92 euro;
12 luni – 320 euro.

Categoria D – vehicule de transport marfă cu masa totală maxim autorizată între 7,5 și 12 tone

1 zi – 7 euro;
7 zile – 28 euro;
30 de zile – 56 euro;
90 de zile – 160 euro;
12 luni – 560 euro.

Categoria E – vehicule de transport marfă cu masa totală maxim autorizată mai mare sau egală cu 12 t, cu maxim 3 axe (inclusiv)

1 zi – 9 euro;
7 zile – 36 euro;
30 de zile – 72 euro;
90 de zile – 206 euro;
12 luni – 720 euro.

Categoria F – vehicule de transport marfă cu masa totală maxim autorizată mai mare sau egală cu 12 t, cu minimum 4 axe (inclusiv).

1 zi – 11 euro;
7 zile – 55 euro;
30 de zile – 121 euro;
90 de zile – 345 euro;
12 luni – 1.210 euro.

Categoria G – vehicule de transport persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaune (inclusiv șoferul) și maxim 23 de locuri pe scaune

1 zi – 4 euro;
7 zile – 20 euro;
30 de zile – 52 euro;
90 de zile – 120 euro;
12 luni – 320 euro.

Categoria H – vehicule de transport persoane cu mai mult de 23 de locuri pe scaune (inclusiv șoferul).

1 zi – 7 euro;
7 zile – 35 euro;
30 de zile – 91 euro;
90 de zile – 210 euro;
12 luni – 560 euro.

Poți plăti rovinieta în drumul tău, la oficiile poștale sau în benzinării – MOL, OMV Petrom, Rompetrol, LukOil și Socar, dar și online, cu plata cu cardul. Rețelele telefonice pun și ele la dispoziție posibilitatea plății roviniete – Vodafone, Orange, Telekom și RCS&RDS – prin mesaj la numărul 7500 sub forma „număr de înmatriculare (scris legat) și litera corespunzătoare categoriei autovehiculului”.

După trimiterea cererii, vei primi două mesaje de confirmare, unul cu datele trimise de tine, perioada de valabilitate și costul total și unul cu data și ora de expirare și valabilitatea rovinietei din momentul în care ai primit SMS-ul, pe care trebuie să le verifici atent, ca datele să nu fie altele decât cele ale tale și să le confirmi cu DA, pe rând. Este important de știut că doar utilizatorii români pot plăti rovinieta prin SMS pentru vehiculele înmatriculate în țară.

Persoanele care dețin vehicule înmatriculate în afara țării nu pot plăti prin SMS, chiar dacă numărul de telefon este local. Ultima, dar nu cea din urmă, este varianta achiziției rovinietei din orice subunitate a Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere sau CNAIR.

Ai achitat, timpul trece și tu nu știi dacă mai ai taxa de drum valabilă. Cum verifici dacă rovinieta auto este valabilă? Oprește-te la o benzinărie și interesează-te sau verifică mesajul, în cazul în care îl mai ai. Dacă ai pierdut dovezile de plată și actele care menționau valabilitatea rovinietei, poți să verifici online dacă rovinieta este încă valabilă.

În prezent, site-ul oficial CNAIR îți oferă posibilitatea să verifici valabilitatea rovinietei după numărul de înmatriculare și seria de șasiu. Există chiar aplicații care te avertizează prin notificare în momentul în care rovinieta expiră. Este valabil și în cazul permisului de conducere, buletinului, ITP-ului, CASCO-ului sau Asigurării RCA.

Trebuie doar să introduci datele din documente și să aștepți să fii anunțat. Fără verificări de șasiu sau număr de înmatriculare, totul online și simplu. Așa vei avea la dispoziție și istoricul plăților rovinietei și poți verifica rovinieta retroactiv. Nimic mai simplu, nu?

Nu „te culca pe o ureche” pentru că șansele de a scăpa de camerele de supraveghere sunt nule. Așa că mai bine te mobilizezi și plătești la timp. În cazul în care ai deja o rovinietă valabilă, poți achita o alta cu cel mult 30 de zile înaintea expirării celei vechi. Plata se va face întotdeauna în lei, la cursul BNR din ziua respectivă.

Orice posesor de automobil știe că odată ce a fost cumpărat, el vine la pachet cu multe alte costuri. Dacă sunt primite cu responsabilitate, amenzile vor sta la distanță. Lumea în care trăim îți oferă, de altfel, posibilități la tot pasul să faci lucrurile corect. Cu un simplu click plătești și scapi de cheltuieli inutile. De ce să riști?