Reclamă
Reclamă

O urnă funerară romană de acum 2.000 de ani dezgropată în sudul Spaniei conține cel mai vechi vin descoperit vreodată în formă lichidă, conform CNN.

Urna a fost descoperită în timpul unor lucrări de renovare a unei proprietăți din Carmona în 2019, iar conținutul a fost analizat de o echipă de cercetători de la Universitatea din Cordoba într-un studiu publicat luni.

Autorul cercetării, José Rafael Ruiz Arrebola, un profesor de chimie organică, a declarat că urna conține rămășițe incinerate, fildeș ars care cel mai probabil provine de la un rug funerar și aproximativ 4,5 litri de lichid roșiatic.

Reclamă

„Când arheologii au deschis urna, aproape că am înghețat”, a spus Arrebola. „A fost foarte surprinzător.”

Echipa a analizat chimic lichidul și a descoperit că este vin. Aceasta a fost o surpriză și mai mare, întrucât vinul se evaporă destul de repede în mod normal și este instabil chimic, potrivit lui Arrebola.

„Asta înseamnă că este aproape imposibil să descoperi ceea ce am găsit noi”, a explicat el, precizând că vinul s-a păstrat datorită unui sigiliu ermetic care a prevenit evaporarea. Nu se știe sigur cum s-a format sigiliul.

Alte analize chimice au arătat că este vorba de vin alb, deoarece nu conținea acid siringic, o substanță prezentă doar în vinul roșu, potrivit lui Arrebola.

Mai mult, lichidul are aceeași compoziție de sare minerală ca două vinuri care sunt produse și azi în regiune. „Este ceva unic. Am fost norocoși să îl găsim și să îl analizăm – este ceva ce vezi doar o dată în viață.”

Cercetătorii cred că această descoperire detronează deținătorul recordului pentru cel mai vechi vin în stare lichidă, sticla de vin Speyer descoperită în Germania, despre care se crede că ar avea 1.700 de ani. Vechimea sticlei Speyer nu a fost confirmată prin analiză chimică.

Urna cu vin era doar una dintre cele șase urne funerare descoperite în mausoleu. Printre obiectele descoperite se numără și un inel de aur și alte artefacte de valoare care sugerează faptul că a fost construit de o familie înstărită, potrivit lui Arrebola.

Nu se știe dacă cele șase persoane ale căror rămășițe au fost găsite în urnele funerare sunt înrudite.

Reclamă
Share.

Mircea Becheanu, un jurnalist cu o carieră de peste două decenii, este renumit pentru reportajele sale incisive și analizele aprofundate ale evenimentelor politice și sociale. Dedicația sa pentru jurnalismul de calitate și integritatea profesională l-au transformat într-o voce respectată și influentă în media.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro