Uniunea Europeană se confruntă cu o situație delicată după căderea regimului Assad, fiind nevoită să navigheze pe teren diplomatic complex cu Hayat Tahrir al-Sham (HTS), o grupare considerată teroristă conform legislației internaționale. HTS, noua autoritate în Damasc, se regăsește pe lista organizațiilor teroriste din cauza legăturilor cu Al-Qaida, ceea ce implică sancțiuni internaționale severe pe care Bruxelles-ul nu le poate ridica singur.
Potrivit Regulamentului de Implementare nr. 583/2014 al Comisiei Europene, Frontul Al-Nusra, fostul nume al HTS, este supus unui regim strict de înghețare a activelor și interzicerea furnizării de resurse economice. Situația solicită decizii unanime din partea Consiliului și evoluții la nivelul Națiunilor Unite pentru o eventuală reexaminare.
Diplomații europeni au în față o dilemă cum să dialogheze cu o entitate pe care o consideră teroristă, dar care este la conducerea Siriei. Purtătorul de cuvânt al Comisiei a declarat că „Uniunea Europeană nu are în prezent niciun contact cu HTS sau liderii săi”, subliniind complexitatea situației.
Înaltul Reprezentant al UE, Kaja Kallas, a plasat câteva condiții pentru evoluția relațiilor cu HTS, precum respectarea integrității teritoriale a Siriei, protecția minorităților, în special a creștinilor, și sprijinul pentru procesul ONU condus de Geir Pedersen. Aceste condiții ar putea constitui o foaie de parcurs pentru o reevaluare diplomatică.
UE intenționa să numească un „trimis special” pentru Damasc, însă căderea regimului Assad schimbă radical misiunea acestuia. Trimisul, care trebuia să gestioneze relațiile cu Assad, va trebui acum să abordeze noua conducere a HTS.
Problema migrației este, de asemenea, esențială. Cancelarul austriac Karl Nehammer a ridicat problema reevaluării statutului de refugiat al sirienilor, iar în opinia Comisiei Europene, condițiile pentru returnări sigure nu sunt îndeplinite.
Subiectul HTS va fi discutat și la Consiliul Afaceri Externe din 16 decembrie, cancelariile europene fiind deja divizate pe tema statutului acestei grupări. Londra sugerează o revizuire, în timp ce Bruxelles-ul se menține ferm pe poziția actuală.