Un tablou renascentist al lui Tițian, furat de două ori, va fi scos la licitație în Londra

Data actualizării: 13/06/2024

Un tablou celebru al maestrului renascentist Tițian, care a fost furat de două ori, în 1809 și în 1995, va fi scos la licitație în luna iulie. Opera, intitulată „Odihna în timpul Fugii în Egipt”, a fost găsită într-o plasă de plastic dintr-o stație de autobuz din Londra.

Se presupune că pictorul venețian Tițian a realizat „Odihna în timpul Fugii în Egipt” în 1508, când avea 20 de ani. Pictura, care măsoară 60 de centimetri în lățime, o înfățișează pe Fecioara Maria legănându-l pe Isus, în timp ce Iosif îi privește.

Prima mențiune a tabloului datează de la începutul secolului al XVII-lea, când făcea parte din colecția unui comerciant venețian de mirodenii. Ulterior, a fost deținut de diverși aristocrați, împărați și nobili din întreaga Europă, conform publicației The Guardian.


În 1878, tabloul a fost achiziționat de al 4-lea marchiz de Bath la o licitație a casei Christie’s. Acum, aceeași casă de licitații din Londra va vinde opera pe 2 iulie, în numele ultimului marchiz de Bath. Se estimează că tabloul va fi vândut cu o sumă cuprinsă între 15 și 25 de milioane de lire sterline, adică între 18 și 30 de milioane de euro.

Citește și:

Tabloul a fost furat de două ori în istoria sa: prima dată în 1809, de la Palatul Belvedere din Viena, de către trupele lui Napoleon Bonaparte, și a doua oară la mijlocul anilor 1990, când a fost sustrasă din Longleat House, reședința marchizilor de Bath din Wiltshire.

Potrivit descrierii de pe site-ul Christie’s, pictura a fost „prețuită pentru scena sa viu colorată a vieții de familie” și că, „precum subiecții săi, „Odihna în timpul Fugii în Egipt” a fost într-o călătorie lungă și plină de evenimente – o călătorie care este departe de a se termina.”

Unul dintre cele mai dramatice episoade din istoria tabloului s-a petrecut în 1995, când a fost furat din salonul de la primul etaj al casei Longleat. După o vânătoare de șapte ani, pictura, evaluată la peste 5 milioane de lire sterline la acea vreme, a fost găsită într-o plasă de cumpărături din plastic, într-o stație de autobuz din Londra. Recuperarea a fost realizată de Charles Hill, fost șef al unității de artă și antichități din Scotland Yard.

Hill, care a murit în 2021, a declarat că a fost condus la locul unde se afla tabloul de un bărbat care a cerut o recompensă de 100.000 de lire sterline. Hill este cunoscut și pentru recuperarea tabloului lui Edvard Munch, „The Scream”, furat de la Muzeul Național din Oslo în 1994.

Citește și:
🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe substantial.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨