Medicii din România au tras un semnal de alarmă către întreaga populație. Este mult prea devreme să spunem că am scăpat de COVID, iar asta o demonstrează cele mai recente rapoare. În ultima săptămână, au fost înregistrate mii de cazuri de COVID, dintre care, o mare parte dintre ele au avut nevoie de internare.
Peste tot în lume, autoritățile medicale sunt speriate de subvarianta Omicron XBB.1.16 a contribuit la o creștere accelerată a cazurilor de Covid. Până acum, noua variantă numită Arcturus a fost identificată în Germania, China și India. Însă, ceea ce îi sperie pe medici este faptul că aceasta se răspândește în toată lumea.
XBB.1.1 este, până în prezent, confirmată în 29 de țări, printre care și Statele Unite ale Americii. Subvarianta Omicron s-a dezvoltat extrem de repede, iar de la un procent de 0.21% în luna ianuarie, a ajuns să ocupe 3.96% din numărul total de cazuri de COVID la nivel mondial.
Cazurile de COVID cresc de la o zi la alta
În Rusia este așteptat ca Arcturus să își facă simțită prezența la finalul lunii mai. De ce atunci?! Pentru că majoritatea concediilor și vacanțelor se încheie în acea perioadă. Arcturus a fost detectat pentru prima dată în luna ianuarie a acestui an. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății este o subvariantă a variantei Omicron.
Cea mai întâlnită formă de simptome în caz de Arcturus este cea de ochi lipicioși. Tocmai de aceea, potrivit acestor simptome, mulți îl confunde cu clasica conjunctivită. Însă, ce trebuie precizat este faptul că în cazul copiilor și al adolescenților, XBB.1.16 provoacă conjunctivită.
În ultima vreme, la nivel mondial, au fost raportate mai multe cazuri de XBB.1.16. Cei care au suferit de conjunctivită sau de boala „ochilor roz” se află sub observația medicilor. Momentan, nimeni nu poate să garanteaze că a fost declanșată de Arcturus sau a fost o simplă coincidență.