Pandemia COVID, departe de a se termina.

Tulpina Omicron a coronavirusului a fost un coșmar pentru întreaga lume, mai multe subvariante apărând la fiecare câteva săptămâni și luni. Tulpina imună la vaccin a dus la infecții ușoare și la puține cazuri de spitalizare. Cu toate acestea, se pare că pandemia COVID-19 este departe de a se fi încheiat.

Potrivit unui studiu recent de laborator care a folosit probe de coronavirus de la o persoană imunodeprimată pe parcursul a șase luni, s-a descoperit că virusul a evoluat suficient de mult pentru a deveni mai infecțios. Acest lucru sugerează că noua variantă ar putea provoca boli mai grave decât actuala tulpină Omicron.

Studiu: Pandemia COVID departe de a se termina

Sursa: Social Media

Studiul a fost realizat de experți din același laborator sud-african care a fost primul care a testat Omicron împotriva vaccinurilor în 2021. S-au prelevat probe de la un pacient seropozitiv. La început, virusul a provocat aceeași reacție de fuziune celulară și moarte ca și tulpina BA.1 a variantei Omicron. Cu toate acestea, ulterior a evoluat. A devenit similar cu prima versiune a virusului descoperită în Wuhan, China.

Studiul de laborator a arătat că agentul patogen ar putea continua să se transforme pentru a crea o nouă variantă capabilă să provoace o boală mai gravă și mortală decât tulpina relativ ușoară Omicron. Studiile anterioare au dezvăluit că variante precum Omicron și beta au fost descoperite inițial în Africa de Sud. Este posibil ca, în timp, să fi evoluat la persoanele imunodeprimate, cum ar fi pacienții cu HIV.

În aceste cazuri, timpul îndelungat de care au nevoie aceste persoane pentru a scăpa de boală permite virusului să atace anticorpii. Prin urmare, noul studiu poate indica faptul că evoluția SARS-CoV-2 într-o infecție pe termen lung nu duce întotdeauna la vindecare. Prin urmare, ar putea însemna că viitoarele mutații. Este probabil ca acestea să fie mai infecțioase decât tulpinile care circulă în prezent.