Un nou cutremur a fost înregistrat în România

Un nou seism s-a înregistrat în România, noaptea trecută. Cutremurul s-a produs în zona seismică Vrancea, potrivit Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului.

Un seism cu magnitudinea 2,2 pe scara Richter s-a produs noaptea trecută în România, la ora locală 01:02. Cutremurul a avut loc în zona seismică Vrancea, potrivit informaţiilor publicate de Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).

Seismul a avut loc la o adâncime de 98 kilometri în apropierea următoarelor oraşe: 75km E de Brașov, 95km S de Bacău, 98km NE de Ploiești, 120km V de Galați, 122km NV de Brăila, 150km N de București, 166km NE de Pitești, 177km SV de Iași, 188km E de Sibiu, 214km N de Ruse.

(CITEȘTE ȘI: Acestea sunt cele mai sigure zone din România în caz de cutremur. Te-ai muta aici?)

Un nou cutremur în România, noaptea trecută! Unde s-a produs seismul și ce magnitudine a avut
Pexels

Reguli esențiale în caz de cutremur

Acestea sunt câteva din regulile de bază care trebuie respectate în cazul unui cutremur puternic în România și nu numai. Ele te vor ajuta să supraviețuiești.

  • Oamenii care se pun sub obiecte, ca birouri sau maşini, sunt întotdeauna zdrobiţi.
  • Poţi supravieţui într-un mic gol. Du-te lângă un obiect, lângă o canapea, lângă un obiect mare şi voluminos, care se va comprima într-o oarecare măsură, dar care va lăsa un gol lângă el.
  • Clădirile din lemn sunt cele mai sigure imobile în caz de cutremur. Motivul: lemnul este flexibil şi se mişcă cu forţa cutremurului. Dacă acea clădire din lemn se prăbuşeşte, sunt create mari goluri de supravieţuire.
  • În plus, clădirile din lemn au mai puţină greutate concentrată care se poate prăbuşi. Pe de altă parte, clădirile din cărămizi se vor sparge în cărămizi individuale. Acestea vor cauza multe răni, dar mai puţine trupuri zdrobite decât lespezile din beton
  • Dacă eşti în pat, pe timp de noapte şi apare un cutremur, pur şi simplu rostogoleşte-te jos. Un vid de siguranţă va exista în jurul patului.
  • Dacă apare un cutremur în timp ce te uiţi la televizor şi nu poţi scăpa uşor ieşind pe geam sau pe uşă, întinde-te jos şi ghemuieşte-te în poziţie fetală, lângă canapea sau un obiect mare.
  • Toţi cei care se aşază sub uşa de la o intrare când clădirea se dărâmă sunt omorâţi. Dacă stai sub tocul uşii şi acesta cade înainte sau înapoi, vei fi zdrobit de tavanul de deasupra. Dacă tocul cade în părţi, vei fi tăiat în două de intrarea uşii. În oricare din cazuri vei fi omorât.
Distribuie

Absolventă a Facultății de Comunicare și Relații Publice, SNSPA. A urmat mai multe cursuri de Multimedia – Radio și Televiziune, activează în presa online de trei ani. În prezent este redactor al publicației Substanțial.ro. Este bine ancorată în tot ceea ce ține de showbiz și la curent cu ultimele noutăți.