În general, sezonul toamnei este presărat cu cutremure mici.

Mai exact, în țara noastră, pe parcursul unui an loc în jur de 200 de seisme. Majoritatea dintre acestea sunt situate între 2 și 3 grade. Cu alte cuvinte nu sunt resimțite de cetățeni. Totuși, cu precădere toamna, au loc în ultimii ani, seisme mai pronunțate. La fel s-a întâmplat și aseară când a avut loc un cutremur cu magnitudinea de 4.1 pe Scara Richter.

Unde a fost resimțit seismul?

Aseară, în jurul orei 20:55 s-a produs un cutremur în zona Munteniei, Dâmbovița, mai exact. Seismul a avut loc la 40 de km de Ploiești fiind resimțit ușor inclusiv în județele de lângă acesta. La Brașov, București, Pitești, seismul a fost resimțit de cetățeni.  Magnitudinea acestuia a fost de 4.1, având la 30km adâncime.

Institutul Național de Cercetare pentru Fizica Pământului a făcut imediat anunțul seismului pe pagina oficială.

Care sunt cele mai sigure regiuni din țara noastră în caz de cutremur

Cu siguranță calamitățile naturii sunt un motiv de temut pentru fiecare cetățean în parte. Din fericire, România a fost ferită în ultimii 30 de ani de cutremure puternice. Totuși, în cazul în care ar avea loc unul de o magnitudine puternică, nu toate regiunile țării ar fi cele mai sigure.
Conform unui studiilor recente, se pare că județele Alba Iulia, Cluj Napoca și Oradea ar prezenta cu grad mai mare de siguranță în astfel de cazuri. Până de curând și orașul Constanța era inclus în această statistică.

În Capitală de exemplu se regăsesc numeroase clădiri „cu bulină roșie”. Atenționarea face referire la rezistența acestora mai ales în caz de seism. Cumpărătorii ocolesc să achiziționeze locuințe inclusiv în preajma unor astfel de edificii care se pot dărâma rapid în caz de cutremur.

De partea cealaltă a baricadei, cea mai nesigură zonă din România în caz cutremur este cea a Vrancei. De altfel, în această regiune au loc foarte des seisme.