Reclamă
Reclamă

Dacă acum trei decenii, anxietatea, stresul sau depresia erau doar terminologii din manualele de medicină și psihologie, lumea actuală se confruntă cu acestea zilnic. Cifrele arată că la nivel mondial, stresul cronic, depresia și anxietatea cresc îngrijorător afectând viața a aproape mai mult de jumătate din populație. Cu cele trei nu se confruntă doar adulții ci și tinerii și chiar adolescenții.

Un detaliu tulburător despre modul în care cele trei afecțiuni ne pot afecta organismul a fost scos la iveală de un studiu recent.

Depresia, anxietatea și stresul cronic dupa la inflamarea creierului

Studiul a avut la bază o echipă condusă de un profesor în neuroștiințe al Universității din Ohio. Din cadrul analizei au făcut parte reputați medici și psihiatrii care au scos la suprafață aspecte tulburătoare legate de modul în care problemele emoționale acționează în corpul uman.

Studiul a reliefat expunerea la stres care au dus la pierderi de memorie și inflamare a creierului în cazul cobailor.

Reclamă

Cei care au făcut subiectul analizei eu fost introduși într-un labirint cu o singură ieșire. Aceștia au fost ulterior expuși unui pericol constând în introducerea în labirint a unui cobai agresiv.

Toți cei care au dat piept cu factorul agresiv și au fost nevoiți să caute căi de ieșire au ajuns să uite inclusiv locul în care era poziționată ieșirea.

Cobaii au trecut peste episodul de pierdere al memoriei abia după 28 de zile. Până la momentul respectiv, simptomele de anxietate și stres cronic au fost constante. Totodată, cercetătorii au descoperit în cazul subiecților că neuronii nu s-au mai dezvoltat cu aceeași ritmicitate.

Tulburările mentale apar din cauza stresului și anxietății

Înainte de apariția depresiei, organismul trece prin stresul cronic și anxietate. După ce se ajunge în faza depresiei, riscul de apariție al bolilor neurodegenerative  este major. Spre exemplu, boala Alzheimer poate avea ca fond astfel de probleme netratate anterior.

Și Institutul Baycrest Health a ajuns la aceeași concluzie. Cercetătorii acestuia au concluzionat după analizarea cortexului prefrontal si al hopocampului că apare o inflamație și o piedică a neuronilor de a se multiplica.

Teama, dușmanul tăcut al zilelor noastre care duce la îmbolnăvire

Într-o societate care obligă în mod constant la evoluție, tehnologizare și la „nou”, inevitabil, ființa umană este în mod constant supusă stresului. Reducând cercul, stresul cronic apare în urma acțiunilor și contextului la care suntem supuși în comunitate, la birou și chiar și în cadrul familial.

Teama de eșec, de abandon, de pierderi, de a nu fi mai bun decât celălalt, sunt presiuni zilnice la care creierul uman este supus zilnic. În plus, încă din copilărie ni se inoculează ideea competitivității. De aici și dorința constantă de a ne compara cu ceilalți. Inevitabil într-un astfel de context stresul și anxietatea nu lipsesc.

Totuși, indiferent de unghiul din care privim, stresul și teama fac parte din cotidianul nostru. Atât timp cât ele sunt episodice, nu ar trebui să reprezinte o amenințare pentru creierul uman. Când vorbim despre o constantă în acest sens, pericolul pândește.

Trebuie să avem în vedere că anxietatea, dar și stresul cronic devin stări patologice. Cu alte cuvinte sunt niște răspunsuri sau semnale de alarmă fiziologice pe care organismul le emite atunci când presiunea din exterior devine prea mare.

Deși sunt considerate probleme de natură „neuro” acestea au efecte negative și asupra sistemului cardiovascular, metabolic sau imunitar.

Ce recomandă specialiștii?

Evident, într-un astfel de prezent precum cel pe care îl trăim este aproape imposibil să stai departe de stres, teamă și chiar episoade de anxietate. Totuși, cu verticalitate, putem face față unui astfel de tăvălug privind mereu fiecare obstacol al vieții cu o doză de optimism. În mod cert nu vei mai simți teamă daca privești un eșec pe plan profesional ca pe o lecție.

Un factor important care ne ține departe de astfel de stări rămâne conexiunea cu natura. Specialiștii recomandă măcar 25 de minute pe zi de ieșire în aer liber pentru deconectarea de la cotidian.

Reclamă
Share.

Din anul 2018 am ocupat funcția de specialist comunicare și relații publice în cadrul Federației Patronatelor din Turismul Românesc, îmbinând astfel tainele comunicării cu legile riguroase și actele normative care vizează în mod direct sfera turismului/ospitalității. Lumea digitală mi-a captivat atenția, iar astfel am descoperit acest frumos drum al redactării articolelor media pentru publicațiile online aflate în continuă dezvoltare. Încă din anul 2020, în cadrul substantial.ro, am documentat, redactat și transmis cititorilor noștri informația clară cu maximă dedicare și responsabilitate.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro