Reclamă

Întreruperile de curent continuă sâmbătă și duminică în regiunea separatistă Transnistria, după ce aprovizionarea cu gaze rusești a fost oprită ca urmare a deciziei Ucrainei de a nu prelungi contractul de tranzit, informează autoritățile locale potrivit Reuters.

Fluxurile de gaz rusesc prin Ucraina către Europa Centrală și de Est s-au oprit în prima zi a Anului Nou, după expirarea acordului de tranzit între cele două țări în conflict, iar Kievul a refuzat orice colaborare ulterioară cu Moscova.

Oficialii transnistreni au anunțat că primele întreruperi de curent au intrat în vigoare vineri seară. „Sursele de energie vor fi întrerupte timp de trei ore între ora 2,00 PM și 5,00 PM în mai multe raioane”, a transmis canalul oficial de știri Telegram al regiunii separatiste.

Autoproclamatul președinte al Transnistriei, Vadim Krasnoselski, a declarat că întreruperile sunt inevitabile și că regiunea dispune de rezerve de gaz care asigură 10 zile de utilizare limitată în nord și dublu în sud. El nu a oferit detalii despre posibile surse viitoare de aprovizionare.

KInterior în cadrul aceleiași transmisii pe Telegram, Krasnoselski a menționat că întreruperile de curent ar putea fi extinse la patru ore duminică.

De la Moscova, autoritățile ruse neagă utilizarea gazului ca mijloc de constrângere asupra Moldovei și pun responsabilitatea asupra Kievului pentru refuzul de a reînnoi acordul de tranzit al gazelor. Transnistria, o regiune separatistă a Moldovei, este grav afectată de oprirea unuia dintre canalele cheie de export de gaze către Europa.

Moldova își asigură aproximativ 60% din necesarul de gaze din România și completează din producția proprie. Totuși, întreruperile din Transnistria sunt problematice, având în vedere că regiunea deține o centrală electrică care furnizează cea mai mare parte din electricitatea necesară Moldovei la un preț constant și redus.

Premierul moldovean Dorin Recean a declarat recent că țara sa se confruntă cu o criză de securitate din cauza întreruperilor din Transnistria, dar a subliniat că Chișinăul a pregătit soluții alternative, combinând producția internă cu importurile de energie din România.

Autoritățile de la Chișinău susțin că Gazprom ar avea capacitatea de a furniza gaze prin rute alternative, evitând Ucraina. Totuși, Rusia a ales să nu urmeze această cale. La sfârșitul lunii decembrie, Gazprom a anunțat că va suspenda exporturile de gaze către Moldova la începutul anului, invocând datorii neachitate de 709 milioane de dolari, cifră contestată de Guvernul moldovean, care estimează datoria la 8,6 milioane de dolari.


Reclamă

Share.
© 2025 Editura Substantial SRL – substantial.ro