Alergiile apar odată cu toamna, atât la copii, cât și la adulți, cea la polen fiind una dintre cele mai frecvente forme.

Perioadele în care alergiile își pot face simțită prezența sunt adesea primăvara sau toamna, ori la trecerea dintre anotimpuri.

Putem vorbi despre o alergie atunci când organismul manifestă o reacție exagerată de apărare împotriva unor substanțe percepute ca fiind periculoase, precum antigenii. Mai exact, corpul luptă cu ceva practic inofensiv ca: praful, polenul, căpșunile, alunele etc. Sau o alergie se mai poate dezvolta din cauza unui medicament sau intrând în contact cu anumite bacterii.

În toate cazurile de alergie, organismul va căuta să lupte cu alergenii, folosindu-se de anticorpi care ajută la producerea substanțelor inflamatorii.

Vinovate de alergiile apărute toamna, adesea, plantele sunt (rugina de pe plante sau ambrozia), dar și acarienii ce se pot dezvolta în spații neaerisite corespunzător, odată cu scăderea temperaturilor. De asemenea, mucegaiul poate fi o altă cauză alergenică.

Printre simptome întâlnim: strănutul, lăcrimarea, tusea, congestia nazală, mâncărimile în gât sau în cerul gurii, nasul înfundat, cearcănele, și/sau durerile de cap.

De reținut este faptul că dacă simptomelor specificate li se asociază febra, s-ar putea să fie vorba despre altceva, caz în care este necesară o vizită la medic pentru un diagnostic cert.

Alergiile cu care ne putem alege toamna se pot trata mai mult din punct de vedere simptomatic decât cauzal. Dar le-am putea preveni, în schimb. Spre exemplu, pentru a încerca să ne ferim de circulația polenului în aer, am putea evita ieșirile afară în intervalul orar 10:00-15:00.

Pentru decongestionarea mucoaselor și a reduce inflamațiile căilor respiratorii, dar și pentru calmarea iritațiilor pielii, se poate folosi Lavanda. În timp ce coacăzul negru este cunoscut și sub numele de cortizon natural, ajutând atunci când organismul dezvoltă imunitate exagerată.

Pentru filtrarea particulelor de praf, polen, sau mucegai, se poate utiliza un purificator de aer și/sau a unui dezumidificator când în spațiul de locuit este prea mare umezeala.

În privința tratamentului corect contra alergiilor dobândite toamna și nu numai, doar un specialist îl poate stabili.