Țigările electronice pot provoca pneumonie chimică, cunoscută sub denumirea de EVALI, și prezintă pe termen lung un risc foarte mare de infarct miocardic sau accident vascular cerebral, a declarat medicul pneumolog Beatrice Mahler. „Sunt substanțe chimice încălzite la temperaturi foarte mari. Aceste temperaturi permit ca substanța chimică din cartușul respectiv să se transforme într-un vapor foarte fin care pătrunde foarte ușor nu doar în aparatul respirator, ci trece dincolo de alveole și ajunge în sânge. Ajuns în sânge, produsul respectiv acționează ca orice poluant, poluanți pe care îi evităm în aerul pe care îl respirăm în mod normal și produc leziuni diferite. Dacă este să vorbim despre leziunile acute, vorbim despre afectare pulmonară acută, chiar sub formă de pneumonie, o pneumonie chimică monitorizată la acest moment la nivel internațional, care este extrem de severă și care poate să determine inclusiv internarea în spital a persoanei respective și suport respirator”, a declarat medicul pentru Agerpres.
Beatrice Mahler a subliniat că studiile inițiale publicate de curând indică riscuri foarte mari de infarct miocardic sau de accident vascular cerebral, întrucât substanțele chimice declanșează la nivelul plăcilor de aterom existente în vase coagularea. „Dacă vorbim despre efectele pe termen lung, aici lucrurile încă sunt sub atentă observare, pentru că nu avem încă suficient timp ca să tragem concluzii, dar studiile inițiale care s-au publicat de curând indică faptul că sunt riscuri foarte mari de accident coronarian, adică de infarct miocardic, sau accident vascular cerebral, pentru că aceste substanțe chimice declanșează la nivelul plăcilor de aterom existente în vase coagularea. Or, de aici până la infarct este doar un pas.”
Totodată, medicul a atras atenția că țigările electronice creează dependență, pentru care nu există un tratament medicamentos specific. „Dau dependență și nu este vorba despre dependența de nicotină, care din fericire are un tratament, cel puțin în acest moment. Aici vorbim despre dependență de gust, de gest. O dependență care nu doar că duce pacientul într-o zonă în care îl face să consume mai mult dovedit clinic decât dacă ar fuma țigară clasică.”
Mahler a mai adăugat că tinerii care vin la Institutul „Marius Nasta” se confruntă cu probleme provocate de țigările electronice, dar deseori simptomatologia poate fi confundată cu o interferență respiratorie. „Pot avea inclusiv tulburări digestive în cazul în care cantitatea de produse vapate este foarte mare.”
În concluzie, modul în care sunt prezentate țigările electronice și accesibilitatea lor le face extrem de tentante pentru tinerii generației actuale, inclusiv pentru copii de 12-13 ani. „Țigările electronice sunt prezentate, din păcate, de producător ca o variantă sănătoasă, sau ca o alternativă la țigara clasică. Din păcate, această prezentare le face să fie accesate, pe de o parte, de cei care doresc să renunțe la țigara clasică.”