Taiwanul a respins cererea de suveranitate a Chinei, dar a solicitat discuții pentru ca ambele părți să poată coexista, informează Reuters.

Reclamă

Taiwanul respinge propunerea Chinei

Într-un discurs susținut după depunerea jurământului pentru cel de-al doilea și ultimul mandat în funcție,  aceasta a spus că relațiile dintre Taiwan și China au atins un moment istoric.

„Ambele părți au datoria de a găsi o modalitate de a coexista pe termen lung și de a preveni intensificarea antagonismului și a diferențelor”, a spus ea.

Reclamă

Tsai și Partidul ei Progresist Democrat au câștigat alegerile prezidențiale și parlamentare în luna ianuarie.

„Aici, vreau să reiterez cuvintele„ pace, paritate, democrație și dialog ”. Nu vom accepta utilizarea de către autoritățile de la Beijing a unei „țări, a două sisteme”, a spus Tsai.

China folosește politica „o singură țară, două sisteme”. Aceasta presupune să garanteze un grad ridicat de autonomie. Iar un exemplu al unei astfel de conducere este colonie britanică din Hong Kong. Aceasta ofertă a făcut-o și Taiwanului, deși toate marile partide din Taiwan au respins oferta.

Deocamdată Beijingul nu a reacționat la discursul lui Tsai.  Însă președintele chinez Xi Jinping a făcut din „o țară, două sisteme” un pilon central al politicii sale din Taiwan. Tsai spune că Taiwanul este un stat independent numit Republica Chineză, numele său oficial.  Însă nu dorește să facă parte din Republica Populară Chineză guvernată de Beijing.

Tsai  spune că statul este deschis la dialog

China și-a intensificat exercițiile militare în apropierea Taiwan-ului de la realegerea lui Tsai.  Avioane de vânătoare chineze au fost văzute în spațiul aerian al insulei. Iar navele de război și-au făcut în jurul Taiwanului. Președinta a declarat că Taiwanul a făcut cel mai mare efort pentru a menține pacea și stabilitatea în strâmtoarea Taiwan care separă insula democratică de vecinul său autocratic China.

„Vom continua aceste eforturi și suntem dispuși să ne angajăm în dialogul cu China și să contribuim mai concret la securitatea regională”, a adăugat ea.

Președinta a mai spus că Taiwanul își va continua lupta pentru a participa la organizații internaționale. De asemenea,  „va consolida legăturile cu Statele Unite, Japonia, Europa și alte țări similare”. Taiwanul a acuzat China că a exercitat presiuni pentru ca țara să nu fie acceptată în cadrul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).